Gemeente Zederik


Rekenkamer doet in 2009 onderzoek voor ZEDERIK:

welk onderwerp wilt u laten onderzoeken?

Wordt de gemeente verkeersveiliger? Worden er voldoende woningen gebouwd zodat jongeren en ouderen hier kunnen blijven wonen? Zijn er voldoende voorzieningen voor de jeugd? Is het onderwijs in de kernen goed geregeld? Zo'n vraag kan de Rekenkamer in de gemeente Zederik gaan onderzoeken. Denkt u mee?

De gemeenteraad - het hoogste politieke orgaan van de gemeente - maakt de keuzes waarop het beleid in de gemeente is gebaseerd. De gemeenteraad besluit bijvoorbeeld dat de inwoners zich veiliger moeten voelen, dat er voorzieningen moeten komen voor jongeren, of dat er voldoende woningen gebouwd moeten worden voor jongeren en ouderen. De gemeenteraad controleert of het college het beleid goed uitvoert en past het beleid eventueel aan. Informatie over de werking van beleid krijgt de gemeenteraad van het college van burgemeester en wethouders, van inwoners van de gemeente en van de Regionale Rekenkamer Alblasserwaard-Vijfheerenlanden.

Deze Rekenkamer voert onderzoek uit voor de gemeenteraden van Giessenlanden, Graafstroom, Hardinxveld-Giessendam, Liesveld, Nieuw-Lekkerland en Zederik.

In 2009 wil de Rekenkamer in elk van de zes gemeenten onderzoeken in hoeverre beleid van die gemeente ook daadwerkelijk effecten oplevert. Met andere woorden:

Werkt beleid van de gemeente?

Wat merken inwoners ervan?

Leidt het tot zichtbare verbeteringen?

De Rekenkamer vraagt u een onderwerp aan te geven waarop het onderzoek zich specifiek zou moeten richten. U bent tenslotte ook degene die in de dagelijkse praktijk met de resultaten van het gemeentelijke beleid te maken heeft.

U kunt dit doen door vòòr 1 april 2009 het onderwerp te mailen naar griffier@zederik.nl en ook aan te geven waarom u onderzoek over dat onderwerp belangrijk vindt. De griffier verzamelt de ideeën en speelt deze door naar de rekenkamer. Uw e-mail adres wordt niet gebruikt om u vragen te stellen of u op een andere manier te betrekken bij het onderzoek. Als u dit wel wilt kunt u dit in uw mail aangeven.

Er worden ook onderwerpen bij de gemeenteraad verzameld. De Rekenkamer beoordeelt alle inzendingen op bruikbaarheid en haalbaarheid en kiest uiteindelijk zelf welk onderwerp wordt onderzocht.

Het gekozen onderwerp maakt de gemeente via deze website bekend. De onderzoeken starten in mei 2009.