NEN


Normen voor moleculaire biomarker analyse

woensdag 25 februari 2009, 16:15

NEN, afdeling Landbouw en Levensmiddelen, gaat een verkenning uitvoeren om de belangstelling voor normen op het gebied van biomarkers te inventariseren. ISO heeft namelijk een nieuwe commissie die internationale normen gaat ontwikkelen voor moleculaire biomarker analyse.

Biomarkers zijn karakteristieke moleculaire kenmerken. Onderzoek naar biomarkers in planten is sterk in ontwikkeling. Deze biomarkers worden voor diagnostische toetsen, en voor merkergestuurde veredeling (bijvoorbeeld voor stresstolerantie, bewaarbaarheid, kwaliteit en resistentie tegen pathogenen) en moleculaire veredeling (bijvoorbeeld voor koude tolerantie van gewassen die in de kas worden gekweekt) gebruikt.

Als Nederland invloed wil uitoefenen op de ontwikkelingen van nieuwe mondiale normen voor moleculaire biomarker analyse kunnen de betrokken partijen zich bij NEN aanmelden.

Scope van ISO commissie Biomarkers
De scope van de nieuwe ISO commissie is het ontwikkelen van normen voor horizontale analyse van moleculaire biomarkers in voedingsmiddelen, diervoeders, zaden en andere plantdelen.

Hieronder vallen standaardmethoden voor de analyse van DNA en RNA (polymerase chain reaction, PCR) en eiwitten (enzyme linked immunosorbent assay, ELISA). Hieronder vallen ook standaardmethoden voor genotypering en sequencing en in de toekomst mogelijke andere geschikte methoden.

Onder de scope valt ook de identificatie van rassen en detectie van plantenziekten. Levensmiddelenmicrobiologie valt niet onder de scope.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met: Aletta Debernardi, aletta.debernardi@nen.nl