Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht
D66:Gebiedsplan Kanaleneiland-Noord niet vertrouw enwekkend
Bewoners de dupe van coalitiedwang
In een heftige en chaotische raadsvergadering werd over de toekomst van Kanaleneiland Noord besloten. Maar wat er besloten werd is en blijft onduidelijk. Fractievoorzitter Gerda Oskam: "Of er nu gesloopt zal worden of gerenoveerd in het noordelijk gedeelte van Kanaleneiland-Noord, hoeveel sociale huurwoningen er terug worden gebouwd, hoe de terugkeergarantie van bewoners er precies uitziet....het is volstrekt onduidelijk. Bewoners hadden al geen groot vertrouwen in het Gebiedsplan Kanaleneiland-Noord, maar na deze raadsvergadering zullen ze ook geen vertrouwen meer hebben in de politiek.
Op het allerlaatste moment kwamen PvdA, GroenLinks, CDA en Christen Unie - de coalitiepartijen - met een amendement op het Gebiedsplan dat het plan alleen maar nog onduidelijker maakte. Oskam: "Met dat amendement werd eigenlijk GroenLinks aan boord van de coalitie gehouden. Het zou de bewoners meer garanties en zeggenschap moeten geven. Maar het werd zelfs onduidelijk wat het amendement inhield. De garanties bleken boterzacht, werden nog onderuit gehaald door wethouder Bosch en blijken financieel volstrekt onhaalbaar. Bewoners in Kanaleneiland-Noord wordt een worst voorgehouden, waarvan de smaak en prijs onduidelijk is. Zo zou je als volksvertegenwoordiging niet moeten omgaan met de belangrijkste basisvoorwaarde voor leven en toekomst van mensen, hun huizen.
Dit was de letterlijke tekst van de inbreng van D66 die tijdens het debat is uitgesproken in 1e termijn
Een wijk om prettig te wonen, een plek om graag te zijn, kansen voor bewoners. In die volgorde staat de doelstelling vermeld van het Gebiedsplan Kansrijk Kanaleneiland Noord, onderdeel van het Wijkactieplan Kanaleneiland Leert.
Voorzitter, die doelstelling, in wellicht een ietwat andere volgorde, in zowel het gebiedsplan als het wijkactieplan, steunen we als D66. De vraag is echter of het gebiedsplan de juiste middel is tot het doel. 'Verhef' je de buurt of 'verhef' je de bewoners. Of dat het middel het meest effectieve middel is tot het doel.
Daarvan zijn wij niet overtuigd. En een deel van de huidige bewoners ook niet. Zeker worden delen van Kanaleneiland-Noord een prettiger wijk om te wonen en een plek om graag te zijn met het voorliggende gebiedsplan. De huidige inspanningen die door woningcorporaties en gemeente hierbij worden gedaan zijn lovenswaardig en steunen we als D66-fractie. Met name het Middenkwadrant, het handhaven van het parkje op het Attleeplantsoen, de plannen voor veiligheid, beheer openbare ruimte, enz. zijn voorbeelden waardoor wij hopen dat de buurt opknapt en er mede daardoor kansen ontstaan voor de huidige bewoners. (een spanning, een spagaat)
Ons probleem concentreert zich op het proces in het Noordkwadrant. Wat D66 betreft kent de huidige procedure een spanning, een spagaat: je vraagt naar de wensen van de huidige bewoners, maar maakt plannen voor toekomstige bewoners, waarbij de huizen van de huidige bewoners moeten worden gesloopt.
Een daadwerkelijk open planproces heeft geen uitkomst die al vaststaat De kaders voor een dergelijk planproces zouden volgens D66 diegenen moeten zijn die in het gebiedsplan zelf al zijn vermeld:
1. verbetering van de woningen en extra aandacht en zorg voor het beheer van de woningen en de woonomgeving,
2. aanbod van onderwijs en werk beter aan laten sluiten op de bewoners.
3. inzet op veiligheid
Aan de hand van die kaders kan daarna gekeken worden of de wensen van de huidige bewoners haalbaar zijn, qua financiën, qua tijd, qua wensen, enz.
Voorzitter, onze sterke aanbeveling zou zijn voor het college om deze spagaat bij de gebiedsplannen voor bv. de Gagel en Spoorzone, te dichten. Wat D66 betreft is een daadwerkelijk open planproces te prefereren boven een verplichte draagvlakmeting. Niet voor niets is de eerste richtingwijzer van D66: vertrouw op de eigen (denk)kracht van mensen. Neem de huidige bewoners ze dus mee met je overwegingen, deel de probleemstelling met bewoners en neem ideeen, plannen, emoties, oplossingen en verhalen van mensen daadwerkelijk serieus.
Voorzitter, D66 zou kunnen instemmen met het Gebiedsplan Kansrijk Kanaleneiland Noord, maar niet met het gedeelte van het Noordkwadrant. Wij zouden de wethouder dan ook willen vragen te kiezen voor brede draagvlak onder bewoners en in de gemeenteraad door de plannen voor het Noordkwadrant uit het huidige gebiedsplan te halen. Pas na de herontwikkeling van het Middenkwadrant zou dan gekeken kunnen worden hoe het verder kan en moet met het Noordkwadrant. Vandaar dat D66 het amendement van GroenLinks ondersteunt.
In een wat D66 betreft daadwerkelijk open planproces waarbij weliswaar sloop-nieuwbouw uiteindelijk de uitkomst zou kunnen zijn, maar waarbij dat niet bij voorbaat vaststaat. Een open planproces dat voldoet aan de doelstellingen voor een kansrijk Kanaleneiland Noord, ook voor het gebied tussen ziekenhuis Ouderijn en het Amsterdam-Rijnkanaal. Een open planproces waarbij er vertrouwt wordt op de eigen denkkracht van bewoners.
Noot voor de redactie,
Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht