Ingezonden persbericht

Den Haag, 26 februari 2009

XXste Eeuw

Verlengd t/m 13 september 2009

Gemeentemuseum Den Haag

De tentoonstelling XXste Eeuw in het Gemeentemuseum Den Haag wordt verlengd tot 13 september 2009. In deze groots opgezette tentoonstelling zijn de topstukken uit de eigen collectie te zien, waaronder belangrijke werken die onder het directoraat van Wim van Krimpen (2000-2008) zijn aangekocht. Juist nu het Stedelijk Museum is gesloten, is de behoefte aan een opstelling twintigste-eeuwse kunst goed voelbaar. Vanwege de enthousiaste reacties van het publiek op de tentoonstelling, die bijna vijftig zalen beslaat, is besloten om de expositie tot in september te verlengen.

In XXste Eeuw presenteert het Gemeentemuseum voor het eerst in zijn geschiedenis een indrukwekkende opstelling moderne en hedendaagse kunst die maar liefst twee verdiepingen beslaat. Grote gebeurtenissen als de beurskrach van 1929 en de Russische Revolutie, maar ook kleine, zoals de komst van de stoomtrein naar Walcheren, zullen helpen het landschap te schetsen waarin onvermoeibaar artistiek experiment de beeldende kunst steeds een nieuw gezicht geeft. De expositie laat aan de hand van topwerken van onder meer Mesdag, Toorop, Van Doesburg, Picasso, Constant, Mondriaan, Lewitt, Bacon, Merz, Lüpertz en Baselitz een wereld zien die aan het begin van de eeuw nog in zichzelf gekeerd is, maar gaandeweg meer en meer nieuwe mogelijkheden daarbuiten vindt.

Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige rijk geïllustreerde catalogus met bijdragen van Kader Abdolah, Frits Abrahams, Abdelkader Benali, Aaf Brandt Corstius, Jan Paul Bresser, Remco Campert, Adriaan van Dis, Elsbeth Etty, J.L. Heldring, Kees 't Hart, H.J.A. Hofland, Tracy Metz, Max Pam Simon Vinkenoog, Michaël Zeeman en Joost Zwagerman (¤29,95, Waanders). De tentoonstelling is tot stand gekomen in sammenwerking met Spaarnestad Photo te Haarlem, het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, de NOS en het Haags Gemeentearchief.