Ingezonden persbericht

Eindelijk sanitaire basisvoorzieningen voor kinderen Ivoorkust
Initial Hokatex en Save the Children samen in project voor scholen Ivoorkust

Voorburg, 26 februari 2009 - Hygiënespecialist Initial Hokatex en kinderrechtenorganisatie Save the Children helpen vanaf heden scholen in Ivoorkust aan sanitaire voorzieningen. De twee partijen werken samen omdat er dagelijks kinderen sterven aan de gevolgen van diarree door een gebrek aan sanitaire basisvoorzieningen en basisregels over hygiëne. Het schoolproject in Abengourou is het eerste van een reeks gezamenlijke initiatieven.

In de afgelopen tien jaar heeft Ivoorkust een politieke en militaire crisis doorgemaakt die ernstige gevolgen heeft gehad voor kinderen. Bestaande voorzieningen zijn beschadigd of vernietigd waardoor er met name op scholen een gebrek aan sanitaire voorzieningen is. Dit heeft veel problemen veroorzaakt, zoals ziekten en meisjes die niet naar school durven te gaan.

Schoolproject Abengourou
Het schoolproject in Abengourou is het eerste gezamenlijke initiatief van Initial Hokatex en Save the Children. Hier wordt zeep geleverd, sanitaire voorzieningen voor meisjes en jongens en een nieuw waterpunt met handwasplaats gebouwd. De bouw zal naar verwachting vier maanden duren. Ook wordt er een speciaal hygiënecomité opgericht dat ervoor zorgt dat de kinderen meer leren over hygiëne en zodoende goede hygiënegewoontes aanleren.

Scholen met tuinen en veilige speelruimten
Het conflict van de afgelopen tien jaar heeft het land opgescheept met een zware erfenis die nog steeds een grote belasting vormt op het recht op onderwijs voor kinderen. Save the Children bouwt volledig ingerichte scholen met tuinen en veilige speelruimten om een veilige en aangename schoolomgeving te creëren. Daarnaast helpt de kinderrechtenorganisatie om leraren en directies op te leiden, kinderclubs op te richten en taboeonderwerpen aan te kaarten zoals gelijkheid tussen de sekse, hygiënische toiletgang en aids.

Sanitaire voorzieningen, van levensbelang voor gezondheid en economie
Het project is onderdeel van een internationale campagne van Initial Hokatex met als doel mensen bewust te maken van de noodzaak van sanitaire voorzieningen. Vorig jaar steunde Initial Hokatex het International Year of Sanitation. Het bedrijf blijft zich inzetten om het probleem van de sanitaire voorzieningen onder de aandacht te houden. Initial Hokatex is ervan overtuigd dat sanitaire voorzieningen niet alleen van levensbelang zijn voor de volksgezondheid, maar ook economische voordelen bieden voor de ontwikkelingslanden. Ze dragen bij tot menselijke waardigheid en sociale ontwikkeling en het is goed voor het milieu. Betere sanitaire voorzieningen zijn absoluut een haalbare zaak. Initial Hokatex heeft hiervoor tevens een wereldwijde website gelanceerd - www.initialsanitation.com - die een belangrijk communicatiemiddel van de campagne is. Naast informatie over het sanitaire probleem en het belang van een goede handhygiëne, vinden bezoekers er ook meer uitleg over de projecten die Initial Hokatex steunt en hoe zij zelf een bijdrage kunnen leveren.

Over Initial Hokatex
In Nederland is Initial Hokatex al jaren de belangrijkste dienstverlener op het gebied van sanitaire hygiëne, bedrijfskleding, linnengoed, schoonloopmatten, mops enn disposables. Het bedrijf is onderdeel van Rentokil Initial plc., één van de grootste dienstverlenende bedrijven ter wereld met meer dan 79.000 werknemers in 40 landen. Rentokil Initial voorziet in services op het gebied van hygiëne, veiligheid en beveiliging, met de kracht en ervaring van een multinational waarbij de alertheid en overige sterke punten van een lokaal bedrijf behouden blijven. Initial Hokatex voert een actief beleid op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen en wenst bij te dragen tot zorgvuldig uitgekozen, maatschappelijke, economische en milieugerelateerde initiatieven.
www.initialhokatex.nl

Over Save the Children
Save the Children is 's werelds grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie die
kinderen in meer dan 120 landen helpt. Sinds 1919 komt Save the Children op voor het recht van kinderen op onderwijs, gezondheidszorg, bescherming tegen uitbuiting en misbruik en het recht op participatie. Daarnaast ondersteunt Save the Children noodhulpprojecten en projecten die hulp bieden bij wederopbouw. Save the Children streeft naar directe en blijvende verbeteringen in het leven van kinderen over de hele wereld, want Elk Kind Telt.
www.savethechildren.nl



Ingezonden persbericht