Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 11 februari 2009

Gaat Alkmaar voor Fairtrade?

Deelnemers Horizon College doen onderzoek in opdracht van de gemeente

Donderdag 26 februari a.s. trekken 120 studenten van het ROC Horizon College de stad in om het aanbod en het gebruik van Fairtrade producten binnen Alkmaar, in kaart te brengen. De deelnemers voeren hiervoor een onderzoek uit in opdracht van de gemeente Alkmaar, die in aanmerking wil komen voor de titel 'Fairtrade Gemeente.'

De lokale werkgroep 'Duurzaam Ondernemen', die wordt voorgezeten door wethouder Rian van Dam, heeft het Horizon College benaderd om onderzoek te doen onder winkeliers en bedrijven in Alkmaar. Deze opdracht is enthousiast opgepakt door de opleiding Marketing & Communicatie van het Horizon College. Voorafgaand aan het onderzoek krijgen de deelnemers een gastcollege en instructies van COS Noord-Holland, het regionale centrum voor internationale samenwerking.

De uitkomsten van het onderzoek worden door de deelnemers van het Horizon College zelf verwerkt. Ook daarin worden ze weer bijgestaan door COS Noord-Holland. Op maandag 23 maart presenteren ze de resultaten aan de wethouder en de werkgroep.

De uitkomsten van het onderzoek zijn voor de gemeente van belang om in aanmerking te komen voor de eervolle titel 'Fairtrade Gemeente.' Deze titel kan een gemeente krijgen als ze aantoont dat in haar gemeente veel fairtrade producten worden verkocht en gebruikt. Op die manier laten gemeente, ondernemers én inwoners duidelijk zien dat ze de doelstellingen van eerlijke handel een warm hart toedragen. De gemeente Alkmaar geeft al het goede voorbeeld door zelf zoveel mogelijk duurzaam in te kopen.

Bij fairtrade of eerlijke handel draait het vooral om koopwaar uit ontwikkelinglanden zoals koffie, chocola, bananen maar ook hout, bloemen en kleding. Een fairtrade keurmerk garandeert dat deze producten met respect voor mens en milieu gemaakt zijn.