Politie Brabant Zuid-Oost

Politie Brabant Zuid-Oost lost tal van overvallen op met aanhouding verdachten

Brabant Zuid Oost, 26-02-2009 o De Gezamenlijke Recherche Valkenswaard heeft in februari zes verdachten aangehouden. De zes worden verdacht van meerdere overvallen en autodiefstallen in de regio Brabant Zuid-Oost Brabant.

Gewapende overval kwalitaria

Op zondag 15 februari werden in Eindhoven 3 verdachten aangehouden voor een inbraak bij een woning aan de Kleine Bleekstraat in Eindhoven (zie 2e persbericht van dinsdag 17 februari 2009). Bij fouillering van een van de verdachten werden goederen aangetroffen waaruit bleek dat de drie mogelijk ook betrokken waren bij een gewapende overval op een kwalitaria aan de Antwerpenlaan in Eindhoven. Deze overval werd gepleegd door 3 personen, waarbij onder bedreiging met een mes de opbrengst van de laatste paar dagen werd buitgemaakt.

Meerdere overvallen

De verdachten werden door de rechter-commissaris in bewaring gesteld en een onderzoeksteam werd geformeerd. Uit verder onderzoek bleek dat de verdachten meerdere overvallen, berovingen en autodiefstallen hadden gepleegd. De verdachten bekenden overvallen op een cafetaria en een videotheek in Veldhoven, twee cafetaria's in Oirschot, een videotheek in Deurne, een cafetaria en een videotheek in Best, twee cafetaria's in Eindhoven, een overval op een kapperszaak in Sittard en autodiefstallen in Eindhoven en Best. De overvallen werden in wisselende samenstelling gepleegd. Bij de eerste overvallen werden de slachtoffers bedreigd met een mes en bij de latere overvallen werd gebruik gemaakt van een vuurwapen.

Overval op woning

De drie worden eveneens verdacht van een overval op een woning in Best. Bij deze overval drongen de overvallers de woning binnen en werd de bewoner onder bedreiging van een vuurwapen vastgebonden. Uit de woning werden diverse goederen ontvreemd.

Nieuwe aanhoudingen

Op dinsdagochtend 24 februari werden in Eindhoven en Geldrop twee medeverdachten aangehouden van 19 en 20 jaar oud. Dinsdagavond werd een zesde verdachte, 19 jaar oud, in Eindhoven aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij meerdere overvallen. Zij zijn voor verder onderzoek ingesloten.

Verder onderzoek

Bij de overvallen raakte gelukkig niemand gewond, maar de overvallen hebben een behoorlijke impact gehad op de slachtoffers. Het bij de overvallen buitgemaakte geld werd door de verdachten voornamelijk besteed in het uitgaansleven. Een van de ontvreemde auto's moesten de daders vrij snel achter laten. De gestolen Subaru Justy, kleur rood werd bij diverse overvallen als vervoermiddel gebruikt. Op de plaats waar de verdachten het voertuig zouden hebben achtergelaten werd deze niet meer aangetroffen.