Provincie Overijssel

Provinciaal Jeugdsportfonds wil sporten voor alle kinderen mogelijk maken

postmaoverhandigtdechequeaanbeugelink.jpg (54 Kb)

Dit gebeurde in het bijzijn van Gedeputeerde Ranter, mevrouw Nijhof - Statenfractie CDA - de heer Postma - directeur Jeugdsportfonds Nederland - en het bestuur, Jeugdsportfonds Overijssel. Sport is voor de provincie Overijssel een middel om de deelname van jongeren aan de samenleving te vergroten. Na een initiatief uit Provinciale Staten heeft Sportservice Overijssel in opdracht van de provincie Overijssel een project ontwikkeld om te komen tot de oprichting van het Jeugdsportfonds Overijssel.

Opzet, uitrol en eerste aanvragen
De provincie stelt voor het komende jaar een bedrag van 50.000 euro ter beschikking. Het bestuur van Jeugdsportfonds Overijssel gebruikt dit voor de opzet, uitrol en de eerste aanvragen. In totaal subsidieert de provincie het Jeugdsportfonds met 125.000 euro.

Lekker gaan sporten
"Het mooie van dit fonds is de lage drempel voor inschrijven. Het is weinig bureaucratisch van opzet. Binnen drie weken kan een kind al lekker gaan sporten bij een vereniging", aldus gedeputeerde Ranter. De provincie Overijssel is de elfde provincie in Nederland, die het concept Jeugdsportfonds uitrolt. Het bestuur bestaat uit voorzitter de heer A. Beugelink (wethouder gemeente Ommen), secretaris de heer C.H.D. Beckmann en bestuurslid H.B. Goettsch (directeur Sportservice Overijssel).

Niet voor ieder gezin
Het Jeugdsportfonds is een landelijke stichting die lokale initiatieven ondersteunt. Het doel van het Jeugdsportfonds is om snel, effectief en op een laagdrempelige niet bureaucratische wijze kinderen van financieel minder daadkrachtige ouders een kans te bieden om te gaan sporten. Het Jeugdsportfonds wil kinderen door middel van sport een kans geven zich positief te ontwikkelen. Ook in Overijssel valt te constateren dat dit niet voor ieder gezin financieel haalbaar is. De financiële bijdrage - maximaal 225 euro - per jaar, is bedoeld voor:
* het lidmaatschap van een sportvereniging
* een mogelijke bijdrage voor de aanschaf van bijvoorbeeld sportkleding of sportschoeisel

Dekkend netwerk
Na een korte inkomenscheck gaan de geboden vergoedingen rechtstreeks naar de sportvereniging en sportzaak. Het betreffende kind - in de leeftijd van 6 tot 18 jaar - kan vervolgens een jaar sporten en bewegen. Onder andere de gemeenten Oldenzaal en Rijssen-Holten hebben al toegezegd deel te nemen aan het Jeugdsportfonds Overijssel.Ook starten gemeenten zelf een Jeugdsportfonds. Het komende jaar hoopt het Jeugdsportfonds Overijssel uit te kunnen breiden. Zo ontstaat een dekkend netwerk in de provincie en wordt sporten voor elk kind mogelijk.

Lokaal fonds
Naast de subsidie van de provincie Overijssel dragen de gemeenten zelf zorg voor de vulling van een lokaal fonds. Zij kunnen hiervoor rijksgelden voor armoedebestrijding (de Aboutaleb-gelden), gelden uit het huidige minimabeleid en WMO-gelden (onder het motto mensen laten meedoen in de samenleving) aanwenden.