Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG spreekt met sociale partners over het aan het werk houden van mensen

26.02.2009

VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma en vertegenwoordigers van sociale partners hebben vanmorgen overlegd over de wijze waarop gemeenten een bijdrage kunnen leveren aan de plannen die sociale partners en kabinet bespreken om de economische recessie te bestrijden. Onderkend wordt dat gemeenten een belangrijke rol kunnen spelen bij het dempen van negatieve effecten op de arbeidsmarkt. Daarom is het nuttig om naast een centraal akkoord over arbeidsvoorwaarden en pensioenen, te komen tot een nationaal arrangement waarin mogelijkheden voor gezamenlijk arbeidsmarktbeleid worden opgenomen.

De VNG heeft aangegeven dat gemeenten kunnen bijdragen aan het op korte termijn stimuleren van werkgelegenheid door investeringen naar voren te halen. Deze investeringen zullen met name de bouwsector steunen en in het verlengde daarvan ook een positieve uitwerking hebben op de werkgelegenheid in andere sectoren.

Het behoud van werkgelegenheid en het voorkomen van werkloosheid heeft voor gemeenten grote prioriteit. Gemeenten én sociale partners vinden dat haast is geboden om de kansen die de arbeidsmarkt nog biedt op te pakken. De werkloosheid loopt op, maar in de regio en in bepaalde branches blijven er nog banen beschikbaar. In een goed samenspel tussen sociale partners en gemeenten (en andere stakeholders) moeten de landelijke afspraken worden vertaald naar (gezamenlijke) regionale plannen om de kansen die er nu nog liggen te verzilveren.

VNG en sociale partners wisselden ook hun zorgen over de toekomstige werknemers. Voorkomen moet worden dat er door gebrek aan stageplaatsen of instroommogelijkheden bij bedrijven, een nieuwe generatie kansloze jongeren ontstaat.

Gemeenten kunnen de middelen van het Participatiebudget aanwenden voor werkenden en werkzoekenden. Er moet worden voorkomen dat die middelen alleen worden ingezet voor reparatie achteraf. Daarom lijkt het logisch voor gemeenten om mee te werken aan trajecten van werk naar werk en aan investeringen in scholing van mensen naar sectoren waarin een tekort is aan arbeidskrachten. Ook vinden gemeenten het van belang dat er, naast deze inzet, aandacht blijft voor het aan de slag helpen van mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Het is echter wel belangrijk dat de gemeentelijke plannen goed aansluiten bij de landelijke plannen.

Vervolg
VNG en sociale partners streven er naar om op korte termijn te komen tot een uitwerking van de ideeën om zo te komen tot een nationaal arrangement voor de arbeidsmarkt. Daartoe worden de komende tijd mogelijkheden van alle betrokken partijen verkend. Doel is onder andere te komen tot slimme verbindingen tussen sectorale opleidingsgelden, gemeentelijke budgetten en onderwijsmiddelen. Ook zullen plannen worden gemaakt om die landelijke kaders een regionale concrete vertaling te doen krijgen.

Den Haag, 26 februari 2009