Senternovem

26-02-2009 | Normen voor onderzoek van landbodem herzien

De NEN 5725 en NEN 5740 zijn herzien en onlangs door het Nederlands Normalisatie-instituut uitgebracht. Beide normen zijn dé standaard voor het uitvoeren van vooronderzoek en verkennend onderzoek van de landbodem.

Beide normen zijn belangrijke nationale referentiedocumenten voor uitvoering van bodemonderzoek binnen Nederland. Medio 2007 is gestart met de herziening van beide normen. Begin 2008 zijn de normontwerpen gepubliceerd voor een publieke commentaartermijn. Na de verwerking van het binnengekomen commentaar zijn de definitieve normen in januari 2009 gepubliceerd.

Nieuw in de NEN 5740 zijn twee onderzoeksstrategieën voor de vaststelling van de nulsituatie bij toekomstige bodembelasting (NUL) en bij een toekomstige ondergrondse opslagtank(s) (NUL-OO). Deze onderzoeksstrategieën kunnen uitgevoerd worden bij oprichting, verandering of beëindiging (eindsituatie) van bodembedreigende activiteiten binnen een inrichting (volgend uit artikel 2.11 van het Activiteitenbesluit of een Wm-vergunning).

Meer informatie
Lees meer op de website van het NEN over het bestellen van de beide normen en een overzicht met de belangrijkste wijzigingen. Voor inhoudelijke vragen over deze norm(en) of over het normalisatieproces kunt u terecht op het mailadres milieu@nen.nl. Klik op onderstaand bestand voor meer informatie over het moment waarop de nieuwe normen door de praktijk gebruikt moeten worden.

Downloads

Wanneer moeten de NEN 5725:2009 en NEN 5740:2009 gebruikt worden?