Ministerie van Defensie

Periodiek overzicht Afghanistan (Video)

26 februari 2009, 15.06 uur

Tijdens de meerdaagse patrouille met Australische militairen werden 4 IED's bijtijds ontdekt. De Nederlandse Battlegroup heeft een aantal grote wapenvondsten gedaan tijdens gezamenlijke patrouilles met Australische troepen. Tijdens het doorzoeken van quala's (ommuurde boerderijen) en tuinen in de omgeving Deh Rashan trof de Battlegroup onder meer tien Rocket Propelled Grenades, een 107mm raket, tientallen gevulde magazijnen en zes kilo opium aan. Daarnaast werden vier Improvised Explosive Devices (IED's) ontdekt en onschadelijk gemaakt. In een quala ten zuiden van Deh Rawod werden wapens, munitie, een grote som geld en documenten gevonden.

Tijdens rijdende patrouilles en te voet vindt het cruciale contact met de plaatselijke bevolking plaats. De video neemt de kijker mee op patrouille. Ontspannen contact met burgers en IED-dreiging wisselen elkaar af. Waakzaamheid blijft altijd geboden.

20090226 Op patrouille - Periodiek Overzicht Afghanistan * Download deze video + Video voor Windows Media Player Video | 26 februari 2009 | wmv | 8.09 min | 28.6 MB + Video voor Apple Quicktime Player Video | 26 februari 2009 | mp4 | 8.09 min | 27.7 MB + Video voor mobiel gebruik Video | 26 februari 2009 | 3gp | 8.09 min | 4.5 MB * Uitgeschreven tekst Uitgebreid verslag van een Nederlandse patrouille in Uruzgan. Zowel te voet als rijdend. Te zien is het contact van de Nederlanders met de plaatselijke bevolking. Het contact verloop ontspannen zonder dat de waakzaamheid van de militairen verslapt.

Police Substation Opening eerste Police Substation in Uruzgan

In Uruzgan is het eerste Police Substation geopend. Nederlandse militairen van het zogenoemde Police Mentoring Team (PMT) trainen de Afghan National Police in Deh Rawod, zodat zij in de toekomst zelfstandig kunnen opereren. Het team deed dit tot nu toe vanuit een groot aantal kleine politie checkpoints. Door de posten samen te brengen in één Police Substation, kan het team veel effectiever te werk gaan.

Het nieuwe substation in het Afghaanse dorpje Dizak bij Deh Rawod werd 22 februari geopend door, net als in Nederland, een lint voor de ingang door te knippen. De opening werd verricht in aanwezigheid van plaatsvervangend gouverneur Khoday Rahim, politiecommandant Jumah Ghul, brigadegeneraal Tom Middendorp en civiel vertegenwoordiger Joep Wijnands.

"Mentoring is het nuttigst wanneer de politie geconcentreerd bij elkaar zit, zodat we meer mensen tegelijk kunnen trainen", verklaart de teamleader van het PMT in Deh Rawod. Volgens hem volgen dan vanzelf de resultaten: "Ons doel is om de politie met de bevolking te laten samenwerken. Zo kan de politie daadwerkelijk informatie inwinnen voor onderzoeken of aanhoudingen verrichten."

Waterkrachtcentrales

Het Provincial Reconstruction Team (PRT) heeft dekens uitgedeeld aan de bewoners van quala's in de Baluchivallei. In Lublan plaatste het team twee Hydro Electric Power Plants (HEPP). Deze kleine waterkrachtcentrales voorzien ieder 10 tot 12 quala's van stroom, waardoor de bewoners 's avonds licht hebben. In de dorpjes Dewanawarg en Kewar is een brug gebouwd en een brug hersteld. In twee andere Afghaanse plaatsen is een waterpomp geplaatst en de rivieroever versterkt. De bescherming zorgt ervoor dat de rivier niet buiten haar oevers treedt en niet verder afkalft.

Kiezersregistratie

Op 10 maart sluit het laatste kiezersregistratiekantoor in Uruzgan. In Tarin Kowt blijven nog wel 2 lokalen open waar de bevolking zich kan inschrijven tot 5 augustus. Eén van de ruimten is bestemd voor vrouwelijke kiezers. Vele tienduizenden hebben zich inmiddels laten registreren. De definitieve uitslag van het aantal ingeschreven kiezers wordt 20 maart verwacht. De presidentsverkiezingen staan gepland voor het najaar 2009.

Bezoek

De minister van Justitie Hirsch Ballin heeft een tweedaags bezoek gebracht aan Uruzgan. Samen met de commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Dick van Putten, en een delegatie van het Openbaar Ministerie bezocht hij de marechaussee op de verschillende bases. Ze brachten een bezoek aan Kandahar, Tarin Kowt en Deh Rawod waar ze met de Marechaussees spraken over hun werkzaamheden. De minister en commandant vertelden hen trots te zijn op het werk dat de marechaussees verrichten.

President Obama's speciale gezant voor Afghanistan en Pakistan, ambassadeur Richard Holbrooke, heeft een werkbezoek gebracht aan zuidelijk Afghanistan. Holbrooke sprak 15 februari op Kandahar Airfield uitgebreid met generaal-majoor Mart de Kruif, die op dit moment het commando voert over de ISAF-troepen in Zuid-Afghanistan. "We hebben een goed gesprek gehad over de veiligheidssituatie in het zuiden, de mogelijke uitbreiding van troepen en de aanpak van de drugsproblematiek", zei De Kruif na afloop. Holbrooke werd vergezeld door de Amerikaanse generaal en ISAF-commandant McKiernan.

Gevechtscontacten Een Apache gevechtshelikopter vernietigde afgelopen week een beschadigd voertuig dat zo niet in verkeerde handen kan vallen.

Een Nederlandse Apache heeft afgelopen vrijdag ISAF-troepen ondersteund in Uruzgan nadat een voertuig op een Improvies Explosive Device was gereden. De Apache heeft het beschadigde voertuig vernietigd. In de omgeving van Tarin Kowt hebben twee verschillende patrouilles een waarschuwingsschot gelost toen de bestuurders van een voertuig stoptekens negeerde. Beide voertuigen stopten vervolgens wel.