Waterschappen kunnen economische crisis helpen bestrijden

26/02/2009 15:13

Unie Van Waterschappen

Waterschappen kunnen geplande investeringen sneller uitvoeren om daarmee in deze periode van recessie de economie te stimuleren. De extra bijdragen van de waterschappen kunnen nog groter worden als procedurele belemmeringen worden weggenomen die vertragend werken. De waterschappen willen hiermee de crisis helpen bestrijden en wachten met belangstelling op de reactie van het kabinet.

De Unie van Waterschappen heeft geïnventariseerd dat er mogelijkheden zijn om geplande investeringen ter grootte van enkele miljoenen euro's sneller uit te voeren. De eerste lijst met werken is gereed. De mogelijkheden van de waterschappen liggen vooral op het gebied van dijkverhoging, kustverdediging, rioolwaterzuivering en baggeren.

De extra bijdragen van de waterschappen kunnen enkele honderden miljoenen euro's gaan bedragen als het kabinet en de andere overheden een aantal procedurele belemmeringen wegnemen die vertragend werken. Daarbij moet bijvoorbeeld worden gedacht aan middelen eerder beschikbaar te stellen die op zich al op de Rijksbegroting zijn voorzien, verruimen van subsi-diemogelijkheden, aanpassing van bestemmingsplannen, versnellen van vergunningprocedures, snellere doorlooptijd van subsidieverzoeken, eenvoudiger grondverwerving en versneld vaststellen van normen.

BELANGRIJKE BIJDRAGE AAN ECONOMIE

Onderzoek van de Universiteit Twente heeft aangetoond dat investeringen van de waterschappen een aanzienlijk multipliereffect (sneeuwbaleffect) hebben op andere sectoren en bovendien kansen biedt aan kleinere marktpartijen.

Het is wel belangrijk dat ook andere overheden financieel bijdragen. Gebeurt dit niet, dan kunnen de extra investeringen van de waterschappen tot hogere belastingen leiden. Dit komt omdat de waterschappen geen andere financieringsmogelijkheden hebben dan hun eigen belastingheffing binnen het gebied.

De normale investeringen van de waterschappen bedragen de komende jaren zo'n 1,5 miljard euro per jaar. Dit geld wordt besteed aan de versterking van waterkeringen als dijken, de bestrijding van wateroverlast, tegengaan van droogte en de verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater.

Daarmee verhogen de waterschappen de veiligheid van Nederland en leveren een belangrijke bijdrage aan het herstel van onze economie.








Waterschap Reest en Wieden