Gemeente Kollumerland

PB 06/2009 Veel belangstelling voor Stimuleringsregeling Duurzame Woningverbetering in Kollumerland c.a.

Kollum, 26 februari 2009

Ruim 170 belangstellenden kwamen gisteravond af op de informatieavond van de Gemeente Kollumerland c.a. Dit waren allemaal eigenwoningbezitters die hun woning mogelijk energiezuiniger en levensloopbestendiger willen maken.
Hiervoor heeft de gemeente een stimuleringsregeling opgezet, waarbij wordt samengewerkt met de Provincie Fryslân. De provincie heeft voorwaarden verbonden aan de regeling. Eén van de voorwaarden is dat de regeling alleen geldt voor woningen met een WOZ-waarde die niet hoger is dan
⬠150.000,- (peildatum 01-01-2008).
Op basis van een inventarisatie die gisteravond gedaan is, zal de gemeente budget aanvragen bij de provincie. Kollumerland c.a. draagt ook zelf een behoorlijk bedrag bij.

De gemeente Kollumerland c.a. loopt hiermee in Fryslân voorop met de uitvoering van deze regeling. De regeling gaat in op 1 april 2009.

Hoe werkt de stimuleringsregeling?
Inwoners van Kolumerland c.a., wiens woning een niet hogere WOZ-waarde heeft dan ⬠150.000,- en die van plan zijn hun woning energiezuinig of levensloopbestendig te maken, kunnen hiervoor, onder bepaalde voorwaarden, subsidie krijgen van de gemeente. De regeling loopt tot 1 april 2011.

Van de kosten die gemaakt worden om de woning energiezuiniger of levensloopbestendiger te maken, wordt de helft vergoed, met een maximum van
⬠7.500,- per onderdeel.
De provinciale regeling schrijft voor dat per onderdeel - dus voor energiezuinigheid of levensloopbestendigheid - minimaal ⬠2.000,- aan kosten gemaakt moet worden.
Per onderdeel kan de helft (dus ⬠1.000,-) terug worden gegeven. Voor beide onderdelen mag subsidie worden aangevraagd. Het maximale subsidiebedrag is ⬠7.500,- per onderdeel (de hoogte van de betaalde rekeningen moeten dan minimaal ⬠15.000,- per onderdeel bedragen). Er kan dus gecombineerd subsidie worden aangevraagd voor zowel energiezuinigheid als levensloopbestendigheid. Het voordeel kan daardoor oplopen tot maximaal ⬠15.000,-.

Voordelen voor de deelnemer
⢠de gemeente draagt 50% van de kosten van de woningverbetering; ⢠jaarlijks besparen door een lagere energierekening; ⢠een gezonde woning, met hoog comfort, voor alle bewoners; ⢠een woning waar men langer kan blijven wonen, ook als één wat minder mobiel wordt;
⢠een energiezuinige en levensloopbestendige woning is waardeverhogend bij verkoop;
⢠een beter leefmilieu als ieder zijn steentje bijdraagt door minder energie te verbruiken!

Wat doen wij?
De gemeente Kollumerland c.a. geeft graag het goede voorbeeld. De doelstelling van de gemeente is om in 2020 energieneutraal te zijn. Daarom spant zij zich tot het uiterste in om zuinig te zijn met energie, duurzaam te bouwen, duurzame houtsoorten te gebruiken etc. Juist in de particuliere koopsector is de komende jaren een kwaliteitsslag noodzakelijk. Het levensloopbestendig en energiezuinig maken van woningen is belangrijk voor de beheersbaarheid van de energielasten en verhogen van het wooncomfort. De gemeente Kollumerland c.a. wil met genoemde regeling eigenaren van particuliere woningen stimuleren te investeren in de woning, zodat de woning ook op langere termijn goed leefbaar en vooral ook betaalbaar blijft. De totale woonlasten zullen de komende jaren steeds verder stijgen. Beperking van de energievraag is daarom van belang. Een bijkomend effect kan zijn dat als de particulieren hun bestedingen in eigen gemeente of regio doen, dit een positief effect kan hebben voor de lokale bouw- en aannemersbedrijven.


---

********************************
Gemeente Kollumerland c.a., Postbus 13, 9290 AA / Van Limburg Stirumweg 18, 9291 KB Kollum.