Gemeente Dalfsen

Dalfsen werkt met kernwethouders

26-02-2009

In het tweede kwartaal van 2009 wordt gestart.

Dalfsen werkt met kernwethouders

Dalfsen - Onlangs heeft het college van Dalfsen ingestemd met de invoering van kernwethouders in de gemeente Dalfsen. In het Collegeprogramma 2006-2010 is afgesproken dat het college de mogelijkheden onderzoekt om te komen tot "dorps/kernwethouders." Het college heeft gekozen voor de naam Kernwethouders omdat in de gemeente wordt gesproken over de kernen in de gemeente Dalfsen.

De kernwethouder past in het streven van het college naar een open, transparante bestuursstijl. Het gemeentebestuur heeft de ambitie om samen met de samenleving te zoeken naar oplossingen en samen te werken aan het welzijn, de veiligheid en de welvaart van inwoners van de gemeente Dalfsen. In het tweede kwartaal van 2009 wordt gestart met een pilot. Deze pilot loopt in elk geval tot de gemeenteraadsverkiezingen in 2010. Daarna wordt gekeken of de kernwethouders een succes zijn en of dit wordt gecontinueerd. In november vindt een tussenevaluatie plaats.

Verdeling
De kernwethouder houdt driemaal per jaar een spreekuur in zijn/haar `kern'. Iedereen kan met allerlei vragen terecht bij de kernwethouder. De verdeling van de kernen is als volgt:

* Dalfsen en Ankum wethouder Evert Goldsteen
* Lemelerveld en Hessum/Rechteren/Venneberg wethouder Diny Laarman
* Nieuwleusen wethouder Ton de Vries

* Oudleusen wethouder Ton de Vries

* Hoonhorst wethouder Ton de Vries

Burgemeester Leo Elfers is voorzitter van het college en is verantwoordelijk voor de eenheid van het beleid binnen het college. De burgemeester blijft spreekuur houden voor zaken binnen zijn eigen portefeuille en de meer algemene zaken die niet direct aan de leefbaarheid van de kern zijn te linken. Ook is de burgemeester regelmatig te zien in de kernen bij representatieve aangelegenheiden, eventueel samen met de kernwethouders en de vakwethouders. Voorheen was wethouder Ton de Vries het aanspreekpunt voor de Verenigingen van Plaatselijk Belang. Met de komst van de kernwethouders verandert dat. Nu is de kernwethouder het aanspreekpunt voor zijn/haar kern.

Taken
De kernwethouder weet wat er leeft in een kern, speelt daar op in en is in grote mate betrokken en erg toegankelijk. De kernwethouder wordt voor de inwoners en verenigingen van een kern het eerste aanspreekpunt en onderhoudt de contacten met de plaatselijk belangenvereniging. Vakinhoudelijke zaken speelt hij/zij door naar de verantwoordelijke portefeuillehouder. Ook de meer algemeen representatieve taken worden verricht door de kernwethouder. Hij/zij is regelmatig te zien bij evenementen, grote sportwedstrijden en dergelijke. Een uitzondering geldt voor zaken waarbij de vakwethouder intensief is betrokken.

Jaarlijkse bezoeken aan plaatselijk belangen/reguliere spreekuren Het is al jaren lang een goede gewoonte dat het voltallige college van Dalfsen een keer per jaar de vergaderingen van plaatselijk belang bezoekt. Dat blijft in de toekomst ook zo. De organisatie van de bezoeken komt in handen te liggen van de kernwethouder. Het blijft altijd mogelijk om met de vakwethouders of met de burgemeester een afspraak te maken. Hierin verandert niets.