Senternovem

25-02-2009 | Klimaatvriendelijke verlichting Veenendaal

Heel Veenendaal krijgt op termijn klimaatvriendelijke verlichting. Als eerste wijk komt Veenendaal-Oost aan bod. Alle openbare verlichting in het uitbreidingsgebied is niet alleen energiezuinig, maar voldoet ook aan het politiekeurmerk Veilig Wonen.

Burgemeester en wethouders hebben besloten voor een oplossing voor de straatverlichting te kiezen die past in het klimaatbeleid en tevens tegemoetkomt aan het keurmerk Veilig Wonen. Het plan is dat verlichting die elders in Veenendaal moet worden vervangen ook aan die uitgangspunten voldoet. Op den duur is dan alle verlichting klimaatvriendelijk en de woonomgeving veilig.

Volgens wethouder Wim van Maanen speelt bij het politiekeurmerk vooral de lichtopbrengst een rol en dit verdraagt zich lang niet in alle gevallen met het milieu. Zo is volgens hem bijvoorbeeld de straatverlichting in de wijk Dragonder-Oost helemaal afgestemd op de richtlijnen van Veilig Wonen. Hierbij is enkele jaren geleden echter geen rekening gehouden met energiezuinige straatlampen. Er werd vooral gekeken naar het verlichten van de donkere paden en onveilige plekken. De politie verlangt bij het toekennen van het keurmerk dat onder meer donkere achterpaden en parkeerplaatsen goed verlicht zijn.

Het college wil de balans nu herstellen en kiest voor een energiezuinige oplossing voor de verlichting in de openbare ruimte, waarbij klimaatbeleid en veiligheidsbeleid in evenwicht zijn. Het contract voor de exploitatie van de openbare verlichting met Citytec (Nuon) is voor een periode van drie jaar verlengd.