Gemeente Smallingerland


* | 2009

* | Februari

* | Miljoenen extra voor stimuleren economie

Miljoenen extra voor stimuleren economie

Het college presenteerde vandaag een reeks aan voorstellen om de lokale economie te versterken. De raad moet de voorstellen nog goedkeuren.

Met een omvangrijk pakket aan maatregelen wil het college de gevolgen van de kredietcrisis op lokaal niveau zo veel als mogelijk beperken. Het gaat om maatregelen die snel uitvoerbaar zijn en een duidelijk effect hebben op de lokale werkgelegenheid. Het pakket bevat onder meer stimuleringsregelingen voor investeringen in milieu en energiebesparing, het eerder dan gepland uitvoeren van investeringen in wegen en gebouwen en een aantal nieuwe initiatieven. De maatregelen moeten alle in 2009 en 2010 worden uitgevoerd. Daarbij zullen zoveel als wettelijk mogelijk is lokaal en regionaal opererende bedrijven worden ingeschakeld.

Met de maatregelen is in totaal een bedrag gemoeid van ca. 20 miljoen euro. Dit is deels bedoeld voor directe maatregelen, deels voor het afdekken van risico's en om renteverlies op te vangen. De verwachting is, dat de extra gemeentelijke inspanning ook nog extra investeringen door derden zal uitlokken. De voorstellen moeten nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad.

En over welke stimuleringsmaatregelen hebben we het? Hieronder vindt u in willekeurige volgorde een overzicht van de diverse voorstellen van het college. Waar mogelijk voorzien van het jaar van uitvoering en bedragen. Zodra de gemeenteraad de voorstellen van het college heeft behandeld zullen we in deze krant meer gedetailleerd in gaan op de verschillende voorstellen.

o De rotonde Gauke Boelensstraat/Hogeweg wordt eerder aangelegd en uitgebreid met een fietstunnel, dat in combinatie met grote rioleringswerkzaamheden. Uitvoering 2010. Kosten EUR 3.100.000. o Er komen middelen voor het opknappen van dorpshuizen. Uitvoering in 2009 en 2010. Kosten in totaal EUR 1.900.000.
o Herschikking/bundeling van middelen uit het
onderwijshuisvestingsplan leiden tot een algehele en versnelde vervanging van gebouwen van Liudger.
o Er komt een stimuleringsmaatregel voor bedrijven die milieu-investeringen doen. Uitvoering 2009 en 2010. Kosten EUR 500.000.
o Er komt een stimuleringsmaatregel voor particuliere woningbezitters die hun woning energiezuinig willen maken. Uitvoering 2009 en 2010. Kosten EUR 500.000.
o De bushaltes worden in één stroom aangepast aan de wensen van minder validen. Uitvoering in 2009. Extra kosten EUR 200.000. o Er komt geld beschikbaar voor het opknappen van de accommodatie op de speeltuin St. Jansberg. Uitvoering 2009. Kosten EUR 200.000. o De uitgaven voor sport worden geconcentreerd door op het terrein van Drachtster Boys twee kunstgrasvelden aan te leggen. Uitvoering 2009. Extra kosten EUR 225.000.
o Er komt geld voor het realiseren van voorzieningen voor de Radboud-ruiters in de nabijheid van het voormalig FPC . Uitvoering 2009.
o De Kommissjewei wordt dit jaar herstraat.
o De bermverhardingen in het buitengebied worden versneld aangelegd. o Er komt een regeling ter stimulering van het verantwoord verfraaien van winkelgevels in het centrum. Uitvoering 2009 en 2010. Kosten EUR 500.000.
o De goten in het centrum worden op korte termijn vervangen. o Een verbetering van de openbare omgeving van busstation en parkeergarage wordt voorbereid.
o Het college wil op korte termijn de verkeerstuin verplaatsen. o Het college wil geld beschikbaar stellen voor een proef met zg. combifuncties bij scholen en instellingen. Uitvoering 2010 en 2011. Kosten in totaal EUR 350.000.
o Het college presenteert binnenkort concrete plannen om het centrum, overigens ook op zondag, aantrekkelijk te houden tijdens de verbouw- en reconstructiewerkzaamheden. Uitvoering 2009 t/m 20013. Kosten EUR
1.000.000.