Alles over tradities rond geboorte

26/02/2009 11:17

Nederlands Centrum voor Volkscultuur

Zwangere vrouwen van nu zijn trots op hun buik

Alles over tradities rond geboorte in deel 8 van het Alledaagse leven

In de succesvolle reeks het Alledaagse leven. Tradities & trends in Nederland verscheen als achtste deel een boekje over geboorterituelen. Deskundige Ineke Strouken (Nederlands Centrum voor Volkscultuur) neemt de lezer in een boeiend verhaal mee langs bekende en vooral ook minder bekende feiten over geboorte. Het gaat natuurlijk over de verschuiving van een kind krijgen naar een kind nemen, over de introductie van de ooievaar als kinderbrenger, over de vroedvrouw en de baker, de bakermat, het kraamkloppertje, geboortekaartjes,... Prachtige oude en nieuwe illustraties vergezellen haar betoog.

In Kraamkamer & kandeel wordt duidelijk hoe tradities, ook die rond geboorte, veranderen. Het was lange tijd gebruikelijk dat echtpaar als oudedagsvoorziening kinderen kreeg. Maar over het lichaam en de werking ervan was maar weinig bekend. Voorlichting kreeg men besmuikt, achter een gordijn in een kermistent, of helemaal niet.

Rond de geboorte waren veel bakerpraatjes in de omloop. Tot in de jaren zestig moesten vrouwen negen dagen na de geboorte het bed houden. De kraamvrouw moest goed eten, want anders ging 'de baarmoeder aan de wandel'. Na negen dagen moest de moeder weer aan de slag. Sinds 1966 hebben moeders recht op twaalf weken zwangerschapsverlof.

In de 20ste eeuw werden moeders steeds trotser op hun buik. Ze laten die graag zien en laten zich graag voorlichten over alles wat met het aankomend moederschap te maken heeft. Het verklaart het succes van bijvoorbeeld de Negen Maandenbeurs.

Kraamkamer en kandeel is een must voor alle (aanstaande) jonge ouders, en voor iedereen die geĂŻnteresseerd is in de geschiedenis van dagelijkse dingen. Kraamkamer & Kandeel is verkrijgbaar via www.hetalledaagseleven.nl of 038 4673400.

het Alledaagse leven. Tradities & trends in Nederland is een uitgave van Waanders Uitgevers en het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, in samenwerking met het Nederlands Openluchtmuseum en het Meertens Instituut. het Alledaagse leven verschijnt in het kader van het Jaar van de Tradities.





http://www.hetalledaagseleven.nl