Exporteurs sturen brandbrief aan regering

26/02/2009 11:06

Fenedex

Naar aanleiding van de oproep van de Minister President om mee te denken over een oplossing voor de crisis, heeft Fenedex een onderzoek onder exporteurs gehouden. Uit dit onderzoek kwamen 11 dringende aanbevelingen aan de regering naar voren, alsmede een oproep aan banken en exportkredietverzekeraars en verscheidene tips aan mede exporteurs. Fenedex heeft deze punten in een brandbrief aan de regering gestuurd.

De belangrijkste punten die door exporteurs worden aangegeven zijn:


1.Het op de huid zitten van de banken en kredietverzekeraars. Er voor zorgen dat zij doen wat ze moeten doen. Het financieel faciliteren van de internationale handelDe export wordt ernstig belemmerd door de extreme voorzichtigheid van banken en exportkredietverzekeraars. Door deze houding wordt de crisis alleen maar dieper.


2.Deelname aan internationale vakbeurzen door exporteurs financieel en organisatorisch faciliteren; Op internationale beurzen ontstaan veel zakenrelaties en wordt veel handel geïnitieerd. Deelname is echter relatief duur en beurzen zien nu al teruggang in aantal deelnemers.


3.Nederlandse ambassades "oppeppen" om in hun landen actief op zoek te gaan naar kansen voor Nederlandse ondernemingen. Vraag en aanbod nadrukkelijk helpen matchen; Kortom help het Nederlands bedrijfsleven de kansen die er zijn te vinden en te benutten.


4.Budget van ontwikkelingssamenwerking aanwenden voor Nederlandse exporteurs die maatschappelijk verantwoord noden in ontwikkelingslanden kunnen helpen lenigen. Nederlandse ondernemingen zijn goed in landbouw, tuinbouw, watervoorzieningen, medische voorzieningen, sanitaire voorzieningen. Schakel Nederlandse ondernemingen in. Voorkom dat Nederlandse hulpgelden niet adequaat ingezet worden.


5.Voorkom jeugdwerkloosheid! Investeer nog meer in onderwijs: Het bedrijfsleven heeft technice, voldoende gekwalificeerde exportmedewerkers en mensen die hun talen spreken nodig. Leidt goede jonge werklozen een jaar extra op en zorg dat ze een stageplek krijgen bij exporterende ondernemingen.


6.Zorg voor snellere teruggave van de BTW bij export. Er zit minstens een maand tussen uitvoeraangifte en terugbetaling. Deze periode moeten de exporteurs dus overbruggen door het bedrag zelf te voorfinancieren.

En Kabinet, somber niet zo. Toon daadkracht, straal elan uit, inspireer. Er gaat ook nog veel goed!





http://www.fenedex.nl