Vereniging Nederlandse Gemeenten

Onderwijshuisvesting moet bij gemeenten blijven

26.02.2009

Gemeenten moeten verantwoordelijk blijven voor onderwijshuisvesting. De huidige verdeling wordt door gemeenten en schoolbesturen positief ervaren. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ziet dan ook geen reden om de huidige systematiek te wijzigen en schoolbesturen verantwoordelijk te maken voor het huisvestingsbeleid. Indien zij dat willen, zijn er nu al mogelijkheden waarbij de gemeenteraad op vrijwillige basis kan besluiten om de taken en middelen voor huisvestingsbeleid over te dragen aan het schoolbestuur.

De VNG reageert hiermee op het onderzoeksrapport van Regioplan dat gemaakt is in opdracht van staatssecretaris Van Bijsterveld van Onderwijs. In 30 gemeenten en 43 bijbehorende schoolbesturen voor voortgezet onderwijs (VO) is gekeken naar het functioneren van de gedeelde verantwoordelijkheid voor huisvesting VO tussen scholen en gemeenten. Uit het rapport komt naar voren dat vrijwel alle ondervraagden positief zijn over de samenwerking op het gebied van huisvesting. Verder blijkt dat in de periode van 1997 tot 2007 voor alle schoolbesturen nieuwbouw en/of uitbreiding is gerealiseerd. Vrijwillige doordecentralisatie komt relatief weinig voor. Hierbij vraagt het schoolbestuur aan de gemeente om taken en middelen voor onderwijshuisvesting over te dragen aan het schoolbestuur. Het rapport concludeert dan ook dat in zijn algemeenheid kan worden opgemerkt dat de gedeelde huisvestingsverantwoordelijkheid voor wat betreft het voortgezet onderwijs redelijk functioneert.

In 1997 is de verantwoordelijkheid voor huisvesting van scholen in het primair, speciaal en voortgezet onderwijs neergelegd bij gemeenten. Het is voor gemeenten een belangrijk instrument om integraal beleid te ontwikkelen voor jeugd en onderwijs en uitvoering te geven aan de regietaak op dit gebied. Een voorbeeld is het ontstaan en de groei van Brede Scholen, waarin naast onderwijs ook sport, cultuur en welzijn een rol spelen. De ontwikkeling van Brede Scholen is voor een groot deel toe te schrijven aan de gemeentelijke verantwoordelijkheid. Ook verschillende andere activiteiten voor onderwijs, sport, recreatieve voorzieningen, volwasseneneducatie, kinderopvang en naschoolse opvang kunnen via de onderwijshuisvesting op elkaar af worden afgestemd.

De VNG pleit er dan ook voor om niet te tornen aan de bestaande verdeling van bevoegdheden tussen gemeenten en schoolbesturen.