UMC Utrecht
Meer longkanker bij laagopgeleiden
Europeanen met de laagste schoolopleiding hebben twee tot drie keer
meer kans op longkanker. Roken is verantwoordelijk voor ongeveer de
helft van dit verhoogde risico. Onderzoekers van het UMC Utrecht en
het RIVM beschrijven dat samen met internationale collega's in het
tijdschrift Journal of the National Cancer Institute van 24 februari.
In het EPIC-onderzoek zijn bijna 400.000 Europeanen ondervraagd over
hun opleiding, rookgedrag en andere leefgewoonten en daarna zo'n 8,5
jaar gevolgd. Na die periode hadden ruim 1700 mensen longkanker
gekregen. Het bleek dat mannen met de laagste opleiding een 3,6 keer
hogere kans op longkanker hadden dan mannen met de hoogste opleiding.
Voor vrouwen met de laagste opleiding was dit risico 2,4 keer hoger.
Roken was verantwoordelijk voor ongeveer de helft van dit effect,
terwijl voedingsgewoonten het verschil niet verder konden verklaren.
Aan het onderzoek namen ook ongeveer 40.000 Nederlanders deel.
Eerdere studies hebben laten zien dat mensen uit lagere sociale
klassen een hogere kans hebben op longkanker, en dat dit deels te
wijten is aan een verschil in rookgedrag. Nu berekenen onderzoekers
dus hoeveel van het verschil in longkanker tussen mensen met een lage
en hoge opleiding verklaard kan worden door roken. Jaarlijks
overlijden in Nederland zo'n negenduizend mensen aan longkanker.
Vanuit het UMC Utrecht is klinisch epidemioloog prof. dr. Petra
Peeters bij het onderzoek betrokken, dr. Bas Bueno de Mesquita van het
RIVM leidde het onderzoek. De `sociale ongelijkheid' in de verdeling
van longkanker over de populatie betekent dat preventie en
voorlichting zich met name op lager opgeleiden moet richten, vinden
zij.
Volgens Bueno de Mesquita is het effect van roken waarschijnlijk wel
iets meer dan de vijftig procent die nu gevonden is. "Deelnemers
kunnen hun actieve rookgedrag niet goed genoeg hebben opgeschreven.
Verder weten we bijvoorbeeld niet hoeveel mensen passief roken, en ook
dat vergroot de kans op longkanker."
Maar roken verklaart niet helemaal waarom longkanker meer voorkomt bij
lageropgeleiden. Aangezien het voedingspatroon dit ook niet kan
verklaren, suggereren de auteurs dat werkgerelateerde blootstelling
aan schadelijke stoffen wellicht bijdraagt aan het verschil.
Voor nadere informatie:
UMC Utrecht, In- en Externe Communicatie
Ilse van Wijk en Linda Minnen, tel. 088 7556371 of 7558580.
Buiten kantooruren via 088-755 5555
donderdag 26 februari 2009