Gemeente Binnenmaas

Herontwikkeling terrein suikerfabriek Puttershoek

Een prominente ontwikkeling in de gemeente Binnenmaas en de Hoeksche Waard is de herontwikkeling van het terrein van de suikerfabriek in Puttershoek. Op deze pagina vindt u meer informatie over het project. Ook kunt u een aantal documenten met betrekking tot het project onderaan deze pagina downloaden.

Klik direct door naar:

* Inleiding

* Kenmerken gebied

* Perspectief

* Inzet gemeente Binnenmaas

* Gebiedsvisie suikerfabriekterrein

* Downloaden

Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar de projectgroep van dit project, via het e-mailadres suikerfabriek@binnenmaas.nl.

Inleiding

De suikerfabriek neemt sinds 1912 een prominente plaats in binnen het dorp Puttershoek. Door de jaren heen heeft de suikerfabriek allerlei ontwikkelingen doorgemaakt totdat in 2004 de suikerproductie werd beëindigd. De kenmerkende zoete geur die gedurende de herfst over het dorp hing was hiermee verleden tijd. De specialiteitenfabriek blijft evenals de suikersilos wel in bedrijf. Royal Cosun U.A. heeft, als eigenaar van het suikerfabriekterrein, laten weten haar terreinen te willen verkopen.

Wij willen samen met andere relevante partijen de herontwikkeling oppakken. De historie, de ligging, de omvang en het grote aantal betrokken partijen vergt een zorgvuldige aanpak. Een aanpak die uiteindelijk moet leiden tot een nieuwe levensfase voor dit unieke terrein, waarbij nieuwe kwaliteiten aan de Hoeksche Waard kunnen worden toegevoegd.

Kenmerken gebied

Het terrein van de suikerfabriek is gelegen in de noordrand van het nationaal landschap Hoeksche Waard aan de Oude Maas en grenzend aan open polders en is sterk verweven met de kern Puttershoek, zowel ruimtelijk, cultuurhistorisch, maatschappelijk als sociaal-economisch.

Luchtfoto van de ligging van het terrein van de suikerfabriek Klik op de afbeelding om een luchtfoto van het terrein te bekijken

In het plangebied is, ook na het sluiten van de suikerfabriek als zodanig, nog steeds bedrijvigheid aanwezig. De opslagsilos, het distributiecentrum en de droge suikerspecialiteitenfabriek, die gelegen zijn op het binnendijkse bedrijventerrein zijn nog in gebruik en zullen dat ook blijven. Suiker Unie zal dit terrein dan ook niet verkopen.

Een groot gedeelte van het plangebied heeft de bestemming Suikerfabriek en is een op de feitelijke situatie toegespitste bestemmingsregeling. De percelen zijn echter ook bestemd voor agro-industriële activiteiten.

In het thans geldende herziening streekplan Zuid-Holland Zuid Hoeksche Waard d.d. 31 januari 2007 is het plangebied aangewezen als transformatiegebied bedrijvigheid en landschap. De locatie van de suikerfabriek wordt nog steeds door de provincie gezien als een gebied dat na nadere studie in aanmerking kan komen voor transformatie richting een havengerelateerd bedrijventerrein.

Een groot deel van het plangebied ligt buitendijks. In juni 2006 is de Beleidslijn Grote Rivieren vastgesteld door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. De Oude Maas en de buitendijks gelegen delen van het plangebied zijn als stroomvoerend aangemerkt. In het buitendijkse deel zijn daarmee geen nieuwe ontwikkelingen toegestaan, die niet overeenkomen met de bepalingen uit de beleidslijn. De huidige aanwezige bebouwing kan wel qua functie gewijzigd worden, mits dit geen extra belemmeringen voor de doorstroming van de rivier oplevert.

Perspectief

Het plangebied ligt in het nationaal landschap Hoeksche Waard. Een kenmerk van een nationaal landschap is het migratiesaldo nul beleid wat betreft woningbouw. Verder biedt het ruimte voor de aanwezige regionale en lokale bedrijvigheid. Om die reden zijn grootschalige verstedelijkingslocaties en bedrijventerreinen, nieuwe grootschalige glastuinbouwlocaties en nieuwe grootschalige infrastructurele projecten niet toegestaan.

Het kabinet kiest in de Structuurvisie Randstad 2040 (download onderaan deze pagina) voor een schaalsprong van Groene Hart naar Groenblauwe Delta. De verbinding tussen de Biesbosch, Deltapoort en Merwedezone moet hiervoor worden versterkt, evenals de verbinding van het Groene Hart met de Hoeksche Waard en de Zuidwestelijke Delta. Het herstel van ecologische waarden en biodiversiteit door ruimte voor en samenhang tussen natuurgebieden is mede een opgave. De kwaliteit van groen rond de steden is voor het kabinet belangrijk, het gaat dan om; het versterken van identiteit, diversiteit en toegankelijkheid van deze groenblauwe gebieden. De ruimte rond de stad kan gebruikt worden voor recreatie, waterberging, natuurbeleving, stadslandbouw, zorgfuncties, kleinschalige huisvesting en dergelijke om een sterkere groenblauwe contromal voor de verstedelijking te realiseren. Hiervoor wil het kabinet metropolitane parken realiseren, waarvan er ook één aan de zuidkant van Rotterdam is geprojecteerd. Cultuurhistorische elementen in het landschap worden behouden en versterkt.

Binnenmaas treedt per 1 januari 2009 uit de Drechtsteden, maar beide partijen hebben voor een aantal onderwerpen afspraken gemaakt, zoals ook over de herontwikkeling van de suikerfabriek. Drechtsteden (Realisatiestrategie Ruimte Geven) en Binnenmaas werken beide aan een onderzoek naar de mogelijke herontwikkeling van de locatie van de suikerfabriek. Binnenmaas en Drechtsteden zijn verder bereid samen de mogelijkheden te bezien om, binnen de kaders van de Structuurvisie Hoeksche Waard, in het licht van de Zuidvleugel- en Deltapoortopgaven in de noordrand van de gemeente (met name op locaties Klein Koninkrijk en Suikerfabriek), een daadwerkelijke bijdrage te leveren aan de Zuidvleugel/Deltapoortopgave om op de langere termijn voldoende (kwalitatief hoogwaardige) woningen te blijven aanbieden. Hierover zal afstemming met de Commissie Hoeksche Waard plaatsvinden. Het is de ambitie van Drechtsteden om de kwaliteit van de landschappen te versterken en de samenhang tussen de landschappen te vergroten.

Het ruimtelijk plan van de nog niet vastgestelde Structuurvisie Hoeksche waard stelt dat: de transformatie van het Suikerunieterrein een belangrijke ontwikkeling is voor Puttershoek. De ligging aan de Oude Maas en aan de rand van Puttershoek biedt potenties voor een veelheid aan functies op het gebied van wonen, (kleinschalige) bedrijvigheid, voorzieningen en sport. Op dit moment is nog niet duidelijk wat de invulling wordt en op welke termijn dit gaat spelen. De ruime omgeving van het regionaal bedrijventerrein is aangeduid als een gebied waar een kwaliteitsimpuls voor het landschap nodig is. Het ruimtelijk plan van de structuurvisie geeft aan dat de toekomstige transformatie van het Suikerunieterrein hierbij een rol speelt en dat een integrale aanpak nodig is om te voorkomen dat het gebied verrommelt. Het suikerfabriekterrein maakt tevens onderdeel uit van het Ikoonproject Stedelijke Waterfronten.

Het Regiopark Noord moet bijdragen aan een actieve versterking van de landschappelijke kernkwaliteiten en waarborgen dat de noordrand een integraal onderdeel uit blijft maken van het Nationaal Landschap. Juist in de noordrand is nu al sprake van versnippering en verrommeling door wegen, bebouwing en een hoogspanningslijn. De voorgenomen stedelijke ontwikkelingen hebben het risico in zich van verdere aantasting van het landschap. Om dit te voorkomen, zal extra geïnvesteerd moeten worden in water en groen en behoud van de waardevolle open ruimten

De discussie over de Deltapoort, de ontwikkeling van het project Klein Koninkrijk, maar ook nieuwe ontwikkelingen en kansen op het terrein van wonen, werken en recreëren zijn van invloed op de herontwikkeling van het suikerfabriekterrein.

Inzet gemeente Binnenmaas

De gemeente Binnenmaas hecht grote waarde aan de herontwikkeling van het terrein van de suikerfabriek. Het gaat om een behoorlijk groot gebied (ca. 120 hectare) gelegen tegen de bebouwde kom van Puttershoek. Daarnaast maken ook de historische verbondenheid van Puttershoek(ers) met de suikerfabriek, de ligging aan de Oude Maas, de nabijheid van het nog te ontwikkelen regionale bedrijventerrein, het te ontwikkelen regiopark en de ligging in het nationaal landschap Hoeksche Waard het belangrijk hoe dit gebied zich in de toekomst ontwikkelt. Binnenmaas acht het dan ook van groot belang dat het gebied herontwikkeld wordt met een hoogwaardige kwaliteit, passend bij de ambities voor de gehele noordrand van de Hoeksche Waard. De herontwikkeling moet aansluiten op de intergemeentelijke Structuurvisie Hoeksche Waard, de Deltapoortopgave en de Structuurvisie Randstad 2040.

In de Structuurvisie Hoeksche Waard is een transformatie van het suikerfabriekterrein naar wonen, (kleinschalige) bedrijvigheid, voorzieningen, sport en recreatie opgenomen. Samen met andere (overheids)partijen wil Binnenmaas een gebiedsvisie voor het terrein van de suikerfabriek opstellen die aansluit bij de Structuurvisie Hoeksche Waard en rekening houdt met de randvoorwaarden en uitgangspunten zoals geformuleerd in de Notitie Randvoorwaarden en Uitgangspunten. Binnen de gemeente Binnenmaas is echter geen draagvlak voor de aanleg van een insteekhaven en grootschalige havengerelateerde bedrijvigheid.

Gebiedsvisie suikerfabriekterrein

De gemeente Binnenmaas start op korte termijn met het opstellen van een gebiedsvisie voor het suikerfabriekterrein. Doel is een gebiedsvisie met een zo groot mogelijke toegevoegde waarde voor de gemeente Binnenmaas en de Hoeksche Waard, in een transparant en interactief proces met de eigenaar, toekomstig eigenaar, andere overheidspartijen, het maatschappelijk middenveld, bewoners en ondernemers. Er worden dan ook verschillende partijen betrokken bij het proces om mee te denken over wat hier zou moeten en kunnen ontstaan. Ook bewoners en andere belanghebbenden krijgen hierin een nadrukkelijke rol.

Verschillende experts en vakspecialisten van binnen en buiten de gemeente gaan in eerste instantie met elkaar om tafel om heel breed te filosoferen over de mogelijkheden die dit prachtige terrein biedt. Dromen mag, moet zelfs, maar wel met de ogen open om de realiteit niet uit het oog te verliezen. Ongeveer eind april zal ook de inwoners van Puttershoek in het bijzonder en van Binnenmaas in het algemeen worden gevraagd een duit in het zakje ideeën te doen. Op basis van al deze inbreng, getoetst aan de mogelijkheden, wordt een visie voor het terrein opgesteld.

Deze visie moet zicht geven op de gewenste ruimtelijk-functionele structuur. Welke delen van het gebied mogen wel en welke mogen niet bebouwd worden, de relatie met de omgeving moet helder zijn, ook met de overkant van de Oude Maas, en er moet richting gegeven zijn aan het gewenste bouwprogramma. En dan niet in de zin van concreet uitgewerkte aantallen, maar wel wat voor soort bebouwing gewenst en mogelijk zou zijn. Dit is niet alleen voor de gemeente, de eigenaar en de omwonenden van belang, maar is ook noodzakelijk om duidelijkheid te scheppen richting mogelijk geïnteresseerde marktpartijen.

Binnenmaas gaat uit van een visie op het gebied met een hoogwaardige kwaliteit, passend bij de ambities voor de gehele noordrand van de Hoeksche Waard. De herontwikkeling moet aansluiten op de intergemeentelijke Structuurvisie Hoeksche Waard, de Deltapoortopgave voor het gebied tussen Mainport Rotterdam en Dordrecht, de Structuurvisie Randstad 2040 en de gemeentelijke Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden Herontwikkeling Suikerfabriek Puttershoek.

Downloaden


* Notitie Randvoorwaarden en Uitgangspunten - Herontwikkeling Suikerfabriek Puttershoek download


* Structuurvisie Hoeksche Waard download (verkorte versie, voor een uitgebreide versie gaat u naar www.commissiehw.nl)


* Structuurvisie Randstad 2040