Nieuwe afspraken Fonds voor Podiumkunsten en Asko/Schönberg

26/02/2009 10:00

Nederlands Fonds voor Podiumkunsten

Den Haag, Amsterdam - Nieuwe afspraken tussen Asko/Schönberg en Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+ zorgen ervoor dat gedeelde ambities ten aanzien van cultureel ondernemerschap en artistieke ontwikkeling de komende vier jaar alsnog kunnen worden gerealiseerd.

,,Uit overleg met de nieuwe directie en bestuur is duidelijk geworden dat Asko/Schönberg serieus werk wil maken van een efficiëntere bedrijfsvoering en vergroting van het cultureel ondernemerschap", zegt George Lawson, directeur van het Fonds. ,,Daarom kunnen we nu samen vooruit kijken."

Met de gemaakte afspraken is een einde gekomen aan het juridisch geschil. ,,Met het Fonds viel goed te praten", zegt Stan Paardekooper, sinds 1 januari algemeen directeur van Asko/Schönberg. ,,Wij konden op overtuigende wijze duidelijk maken dat wij bezig zijn een turn-around te maken en een gezond cultureel ondernemerschap en zakelijke bedrijfsvoering voor staan."

Het Fonds kortte vorig jaar het subsidie van Asko/Schönberg met 409.000 euro per jaar met name wegens kritiek op de bedrijfsvoering. Onderdeel van de nu gemaakte afspraken is dat die korting in de jaren 2009 en 2010 door het Fonds wordt verminderd met 230.000 euro. Bij de indiening van een herziend beleidsplan maken Asko/Schönberg en het Fonds gezamenlijk prestatieafspraken voor een beoordeling van de voortgang. Bij een positief verloop daarvan zal in de jaren 2011 en 2012 de korting worden verminderd met 180.000 euro. Aldus zal de eerdere subsidiekorting over de komende vier jaar tot de helft worden teruggebracht.

Aanleiding voor de nieuwe afspraken was de uitspraak van de onafhankelijke bezwarencommissie van het Fonds over de bezwaren van Asko/Schönberg tegen het besluit. Daarin wordt het Fonds op twee punten teruggefloten. Op grond van het advies erkent het Fonds dat zij meer rekening had kunnen houden met de fase waarin de fusie ten tijde van indiening van het beleidsplan verkeerde waardoor de artistieke visie en sturing nog niet uitgekristalliseerd was. Ook heeft het Fonds de bezwarencommissie gevolgd door de subsidiekorting van 409.000 euro beter te onderbouwen. Alle andere bezwaren werden door de bezwarencommissie afgewezen.

In gesprekken tussen het Fonds en de nieuwe leiding en bestuur van Asko/Schönberg bleek geen verschil van inzicht meer te bestaan over de gewenste bedrijfsvoering en cultureel ondernemerschap. Er is gezamenlijk geconstateerd dat forse inspanningen zijn en worden gedaan om de gewenste publieksinkomsten te genereren, om meer concerten en activiteiten uit te voeren buiten Amsterdam en om meer inzicht in de hoge eigen inkomsten te geven.

,,Als de kans zich voordoet proberen wij een bestuurlijke weg met elkaar te bewandelen", zegt Lawson ,,Ellenlange juridische procedures willen wij graag voorkomen als dat kan. Nu blijkt dat Asko/Schönberg hetzelfde wil als wij, is een forse aansporing als aanvankelijk is opgelegd, niet meer nodig." ,,Wij begrepen goed wat het Fonds van ons wil", zegt Paardekooper ,,En er bleek begrip dat ook wij door de fusie en reorganisatie nog niet zo ver konden zijn met onze artistieke visie en de zakelijke onderbouwing van onze plannen. Nu zijn we daar veel beter toe in staat."





http://www.nfpk.nl