Gemeente Vlieland

Mededeling van Rijkswaterstaat: Alternatief Eilandbeheer

Op donderdag 26 februari vanaf 19:30 uur organiseert Rijkswaterstaat in Badhotel Bruin een voorlichtings-avond over de suppletiewerkzaamheden en natuurlijk kustbeheer. Over dit laatste alvast de volgende achtergrondinformatie uit de voordracht die de heer Albert Oost van Deltares hierover zal verzorgen:

De Waddeneilanden kampen met drie grote problemen:


1) de inpoldering van de ecologisch zo waardevolle duinbogen;


2) de versnelde successie en verruiging ten gevolge van a) de verhoogde atmosferische depositie van stikstof en b) het ontbreken van dynamiek ten gevolge van de aanleg van stuifdijken en waterkeringen;


3) een verkleind verticaal meegroeivermogen van de eilanden door de aanleg van stuifdijken en het vastleggen van de duinen, waardoor de buitendijkse gebieden zullen verdrinken bij een te snelle zeespiegelstijging.

Toch is herstel nog goed mogelijk via restauratie van de vijf morfologische hoofdelementen die van nature oorspronkelijk op elk Waddeneiland aanwezig waren of -waar dat niet meer mogelijk is- door herstel van onderdelen van die hoofdelementen.

Beoogde herstelmaatregelen zijn:

o Herstel van de interne verbindingen en dynamiek van eilandkoppen.

o Herstel van volledigheid van duinboogcomplexen.

o Herstel van de verbinding (Noordzee-Waddenzee) van washovercomplexen.

o Herstel van de natuurlijke dynamiek eilandstaarten.

o Herstel van zo vrij mogelijk bewegende stranden en vooroevers.

Dergelijke herstelmaatregelen:

o kunnen zonder gevaar voor de veiligheid tegen overstromingen worden uitgevoerd,

o zullen de zo kenmerkende dynamiek en natuurlijke vormenrijkdom van de eilanden (deels) herstellen,

o waardoor het eiland nog lange tijd kan meegroeien met versnelde zeespiegelstijging en

o waardoor de zo kenmerkende biotische natuurwaarden op de eilanden stand kunnen houden.

o daarmee blijven de eilanden ook in de toekomst aantrekkelijke gebieden voor toeristen.

Voor Vlieland is met name de vorming van een open duinboogcomplex een enorme kans die kan leiden tot een buitengewoon gevarieerd landschap met belangrijke natuurwaarden (kwelders, venen, plassen, oude en jonge duinen, natte en droge valleien): een toeristentrekker van de eerste orde en tegelijk een belangrijk gebied voor de natuur in de Westelijke Waddenzee. Voorwaarde daarbij is wel dat eilanders en terreinbeheerders samenwerken om voor alle partijen tot een zo optimaal mogelijke terreinontwikkeling te komen. Dat is minder gemakkelijk dan het lijkt. Er bestaan verschillende beelden over wat wenselijk is. Door deze beelden tegenover elkaar te zetten (bijvoorbeeld: natuur vs. cultuur of natuur vs. toerisme) lijken deze tegenstellingen ogenschijnlijk onoverbrugbaar. Alleen door op een open manier met elkaar in overleg kan gekomen worden tot een voor alle partijen optimale oplossing. De tijd dringt: voor het testen van de beoogde herstelmaatregelen is zo 15 jaar nodig, voor het grootschalig toepassen nog eens circa 20 jaar, terwijl we in het slechtste geval misschien maar tot 2040-2050 hebben om e.e.a. vorm te geven.