Academisch ziekenhuis Maastricht

`Superschool' hart- en vaatspecialisten Publicatiedatum: 19-02-2009 Bron: Persbericht Auteur: Stafdienst Communicatie Datum: 19-02-2009

Een `superschool' voor hart-en vaatspecialisten. Zo mag de European Vascular Course (EVC), die van donderdag 26 februari tot en met zaterdag 28 februari a.s. voor het eerst in het MECC te Maastricht plaatsvindt, beslist genoemd worden.

Meer dan duizend hart- en vaatchirurgen, cardiologen en gespecialiseerde verpleegkundigen uit de hele wereld wisselen drie dagen lang ervaringen uit en kijken naar maar liefst 21 unieke operaties, waarvan de beelden live vanuit operatiekamers van het Maastricht UMC+ naar het MECC worden gezonden.

De European Vascular Course geldt als een zeer vooruitstrevende post academische opleiding, waar de allernieuwste technieken en medische producten worden behandeld, getoond en gebruikt. Zo bouwt Philips zelfs een complete operatiekamer op: de innovatieve `Hybride OK'. Al deze ingrediënten maken EVC daarmee de grootste `cursus' op cardiovasculair gebied in Europa.

Niet fancy Dat het EVC voor het eerst in Maastricht wordt gehouden is mede te danken aan de gezamenlijke inspanning van Maastricht UMC+ en de provincie Limburg. Organisator en drijfveer achter EVC is professor Michael Jacobs, vaatchirurg en directeur van het Hart en Vaat Centrum van het Maastricht UMC+ . "Dit congres wordt wereldwijd gewaardeerd omdat het geen `fancy' circus is, maar een zware en vernieuwende postacademische opleiding", licht Jacobs toe. "Topsprekers uit de hele wereld geven colleges, trainingen en demonstraties. Dit jaar laten we voor het eerst live operaties zien. Specialisten kunnen op die manier de allernieuwste technieken zien zoals hybride operaties of het via de lies inbrengen van een hartklep. Het congres is dan ook tevens een goede manier om de unieke multidisciplinaire werkwijze van het Maastrichtse Hart en Vaat Centrum over de hele wereld uit te dragen."

Patiënt centraal Het Hart en Vaat Centrum van Maastricht UMC+ kent sinds enkele jaren een multidisciplinaire aanpak waarin niet de ziekte, maar de patiënt centraal staat. Het wetenschappelijke programma van EVC heeft ook een geïntegreerd multidisciplinair karakter en sluit naadloos aan bij de innovatieve ontwikkelingen van de klinische en onderzoek activiteiten van het Maastricht UMC+. Een ander belangrijk argument om de European Vascular Course naar Maastricht te halen, is het idee om het EVC het educatieve platform te laten worden van het beoogde Europese Cardiovasculaire Centrum op Avantis; een internationaal gerenommeerd congres gekoppeld aan een internationaal Hart en Vaat Centrum.

"Maastricht heeft een voortreffelijke infrastructuur te bieden, waarin het tegenover elkaar liggende academisch ziekenhuis en het MECC de ideale combinatie vormen om de EVC- deelnemers theoretisch en praktisch te onderwijzen", aldus professor Jacobs.