Gemeente Dronten


Prehistorisch bodemprofiel voor Dronten

Nieuw Land overhandigt gemeente Dronten op 26 februari een afbeelding van het bodemprofiel van de in 2007 bij Swifterbant gevonden hak-akker.

Met deze sporen van de oudste akker van Europa is het bewijs geleverd dat de Swifterbantmensen voor hun bestaan niet alleen van de jacht en het verzamelen leefden, maar dat er ook op bescheiden schaal landbouw werd bedreven.
De vondst van de sporen die door het onderzoeksteam, onder leiding van prof.dr. Daan Raemaekers, zijn blootgelegd, is een ware doorbraak in de archeologie. De sporen van de akker zijn gevonden tijdens de vierde archeologische opgraving op rij in 2007. Deze opgravingen worden uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen en mede gefinancierd door de provincie Flevoland. In het onderzoek participeren Nieuw Land, de Archeologische Werkgemeenschap Nederland, afdeling Flevoland en de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschappen en Monumenten (RACM).

De vindplaats van de sporen is gelegen aan de Vuursteenweg op een in de ondergrond aanwezige oeverwal die onderdeel is van een zoetwatergetijdengebied. De bewoningssporen op deze vindplaats zijn gedateerd tussen 4300 en 4000 v. Chr. De akker wordt hak-akker genoemd omdat de Swifterbantmensen de akkers vermoedelijk bewerkten met een hak van een gewei.
Van het profiel van de hak-akker zijn in samenwerking met de RACM vier lakprofielen gemaakt ten behoeve van de vaste presentatie OER! over de Swifterbantmensen in Nieuw Land. De afbeelding van het bodemprofiel dat wordt overgedragen, is de weergave van het in 2007 ontdekte profiel van de hak-akker.
Op donderdag 26 februari 2009 om 15.30 uur dragen ir. J.A. Agema, directeur van Nieuw Land, en prof. dr. D.C.M. Raemaekers officieel het bodemprofiel met de sporen van de hak-akker in het stadhuis van Dronten over aan burgemeester A.J. de Jonge van Dronten. Prof. Raemaekers zal bij deze gelegenheid een inleiding verzorgen, getiteld Op het spoor van de oudste akker

Kijk voor meer informatie over OER! en Nieuw Land op www.nieuwlanderfgoed.nl.