Technische Universiteit Delft

Inpassing windenergie
door M&C

Promotie van dhr. B.C. Ummels: "Power System Operation with Large-Scale Wind Power in Liberalised Environments"

26 februari 2009 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. B.C. Ummels | bestuurskundig ingenieur, Nederland promotor | Prof.ir. W.L. Kling EWI

Power System Operation with Large-Scale Wind Power in Liberalised Environments

Onze maatschappij draait om elektriciteit. De meeste elektriciteit wordt geproduceerd door fossiele brandstoffen, zoals kolen en aardgas. De nadelen zijn dat de voorraden hiervan eindig zijn en ongelijk verdeeld over de aarde. Conventionele centrales stoten ook broeikasgassen uit. Daarom moeten duurzame alternatieven worden ontwikkeld, zoals windenergie. De nadelen van wind zijn dat het soms wel en soms niet waait en dat hij onvoorspelbaar is. De opwekking van elektriciteit moet echter altijd gelijk zijn aan de vraag. Dit bemoeilijkt de inpassing van windenergie in het elektriciteitssysteem.

Dit proefschrift onderzoekt de inpassing van windenergie in het bestaande elektriciteitssysteem. Simulatiemodellen worden ontwikkeld en gebruikt om de bedrijfsvoering te onderzoeken van systemen met veel windenergie. De simulaties geven een beeld van de betrouwbaarheid, de kosten en de uitstoot van CO2 van de opwekking van elektriciteit, met en zonder windenergie. Het onderzoek neemt verder de elektriciteitshandel op internationale markten mee. Mogelijke oplossingen voor de inpassing van windenergie, zoals flexibele centrales en energieopslag worden ook onderzocht.

Het blijkt dat de inpassing van grootschalig (12 GW) windvermogen technisch mogelijk is in het Nederlandse systeem. Er zijn echter grenzen aan de inpassing van windenergie tijdens perioden van lage vraag, omdat bestaande centrales niet zomaar kunnen worden stilgezet. Belangrijke oplossingen hiervoor zijn de internationale elektriciteitshandel en het flexibeler maken van bestaande elektriciteitscentrales. Deze oplossingen blijken beter te zijn dan het onwikkelen van energieopslag in Nederland.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 29 januari 2009