Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond

Nieuwegein, 25 februari 2009

Delmonico schrapt Draijer en Isenia voor World Baseball Classic

Bondscoach Rod Delmonico heeft de namen bekend gemaakt van de zeven spelers van het Nederlands honkbalteam die de World Baseball Classic van begin maart in Puerto Rico niet zullen meemaken.

Het zijn de werpers Dave Draijer en Nick Stuifbergen, de catchers Dashenko Ricardo en Martijn Meeuwis en de positiespelers Percy Isenia, Dwayne Kemp en Kalian Sams. Van hen hebben Draijer, Isenia, Kemp, Ricardo en Sams het trainingskamp in Bradenton (Florida) inmiddels verlaten. Stuifbergen en Meeuwis blijven bij de groep voor het geval zich in de dagen voorafgaande aan Oranjes openingswedstrijd van 7 maart tegen de Dominicaanse Republiek onverhoopt blessures voordoen. Neptuniaan Meeuwis kan zich bovendien als bullpencatcher verdienstelijk maken.

Meest in het oog springende namen bij de afvallers zijn die van Percy Isenia (Sparta/Feyenoord) en Dave Draijer (MediaMonks RCH). Eerste honkman Isenia, met 156 gespeelde interlands op Dirk van 't Klooster (207) na de langstdienende international, had af te rekenen met de concurrentie van Sharnol Adriana, Curt Smith en Randall Simon. Voor de rol van aangewezen slagman moest de Dordtenaar het eveneens afleggen tegen genoemd drietal. Dave Draijer (68 interlands) miste de `cut' omdat de coachstaf denkt met dertien werpers te kunnen volstaan. Hij maakte bovendien geen sterke indruk in de oefenwedstrijd tegen Eckerd College. Mede daarom werd als back-up de voorkeur gegeven aan Pirates- pitcher Nick Stuifbergen, wiens jongere broer Tom ook in de selectie zit.

De groep van 28 telt zes spelers die tijdens de Classic hun officiële debuut in het nationale team kunnen maken. Het zijn de werpers Rick van den Hurk, Dennis Neuman en Sidney Ponson, catcher Kenley Jansen en de binnenvelders Curt Smith en Sharlon Schoop.

Van de 28 geselecteerden speelt precies de helft in de Nederlandse competitie. De andere veertien verdienen hun brood in de Verenigde Staten of ­ zoals Sharnol Adriana ­ in Mexico. De pitchers Ponson en Van den Hurk stonden afgelopen seizoen nog te boek als starter bij een Major League-organisatie (Ponson bij Texas Rangers en New York Yankees, Van den Hurk bij Florida Marlins). Eerstgenoemde zit voor 2009 nog zonder club, Van den Hurk knokt momenteel in springtraining voor een plaats op het 25 mans-roster van de Marlins. Ook outfielder Gregory Halman en korte stop Hainley Statia trainden de afgelopen dagen met dat doel voor ogen met de grote jongens van resp. Seattle Mariners en Los Angeles Angels mee. Zij voegen zich op 1 maart bij het Nederlands team dat dan van Bradenton naar het nabijgelegen Sarasota is verhuisd.

De World Baseball Classic begint voor het Nederlands team zaterdag 7 maart in San Juan met een wedstrijd tegen de Dominicaanse Republiek. Andere mogelijke tegenstanders in poule D zijn Panama en het gastland Puerto Rico. Voor die tijd staan nog oefenduels op het programma tegen o.a. de Major League-teams van Pittsburgh Pirates (3 maart in Bradenton), Cincinnati Reds (4 maart in Sarasota) en Minnesota Twins (5 maart in Fort Myers).

De 28 geselecteerden voor de World Baseball Classic, met achter hun namen het aantal gespeelde interlands, zijn:
PITCHERS (13):
David Bergman (Corendon Kinheim, 30 interlands)                 Leon Boyd (DOOR Neptunus, 18)
Rob Cordemans (Sparta/Feyenoord, 68)                            Berry van Driel (DOOR Neptunus, 6)
Rick van den Hurk (Florida Marlins, 0)                          Michiel van Kampen (Corendon Kinheim, 60)
Diegomar Markwell (DOOR Neptunus, 35)                           Dennis Neuman (Boston Red Sox, 0)
Sidney Ponson (geen club, 0)                                    Alexander Smit (Cincinnati Reds, 19)
Tom Stuifbergen (Minnesota Twins, 6)                            Juan Carlos Sulbaran (Cincinnati Reds, 3)
Pim Walsma (L&D Amsterdam, 7)

CATCHERS (2):
Kenley Jansen (Los Angeles Dodgers, 0)                          Sidney de Jong (L&D Amsterdam, 126)


INFIELDERS (8):
Sharnol Adriana (Rojos del Aguila de Veracruz, Mexico, 121) Yurendell de Caster (Detroit Tigers, 43)
Michael Duursma (Konica Minolta Pioniers, 87)                   Sharlon Schoop (San Francisco Giants, 0)
Randall Simon (Newark Bears, 3)                                 Curt Smith (St. Louis Cardinals, 0)
Hainley Statia (Los Angeles Angels, 26)                         Vince Rooi (L&D Amsterdam, 51)


OUTFIELDERS (5):
Bryan Engelhardt (Corendon Kinheim, 86)                         Gregory Halman (Seattle Mariners, 19)
Eugène Kingsale (DOOR Neptunus, 64)                             Dirk van 't Klooster (Corendon Kinheim, 207)
Danny Rombley (Corendon Kinheim, 93)
Manager is Rod Delmonico. Hij wordt tijdens de Classic geassisteerd door de coaches Bert Blijleven, Bill Froberg, Wim Martinus, Hensley Meulens, Jim Stoeckel en Ben Thijssen.

Over World Baseball Classic, Inc.
World Baseball Classic, Inc. is een rechtspersoon, in het leven geroepen door Major League Baseball (MLB) en de Major League Baseball Players Association (MLBPA) met als doel de World Baseball Classic in goede banen te leiden. Dit toernooi, goedgekeurd door de IBAF, de International Baseball Federation, wordt gesteund door MLB, de spelersvakbond MLBPA, de Japanse profhonkbalbond NPB, de Koreaanse bond KBO, de spelers van die twee bonden en andere organisaties over de hele wereld.

Over de Wold Baseball Classic
Tijdens de World Baseball Classic komen de beste honkballers van de wereld uit voor hun eigen land. In maart 2006 werd het toernooi voor het eerst gehouden, 486 spelers uit 16 landen (waarvan bijna de helft onder contract bij MLB-organisaties) stonden tegenover elkaar. Meer dan 740.000 fans uit 15 landen waren getuige van de 39 wedstrijden op zeven verschillende locaties in Japan, de Verenigde Staten en Puerto Rico. Ettelijke miljoenen keken naar de televisie en zagen het team van Japan worden gehuldigd als de eerste World Baseball Classic-kampioen ooit. De volgende World Baseball Classic wordt gehouden van 5 tot 23 maart 2009 en brengt opnieuw zestien van de beste honkballanden ter wereld aan de start. Het toernooi heeft voortaan elke vier jaar plaats, vanaf 2013 mogelijk met een breder deelnemersveld.


---




Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond