Gemeente Utrecht

Nieuw verkeersbord wijst weggebruikers op schoolomgeving

Wethouder Tymon de Weger heeft vandaag samen met de jongste en oudste leerling van de Rietendakschool in Utrecht een nieuw verkeersbord onthuld bij deze school. De onthulling was het startsein van het project om de omgeving rond Utrechtse basisscholen veiliger in te richten. Als onderdeel van de veilige inrichting van de omgeving, zijn ook nieuwe paaltjes, wegmarkeringen en hekken geplaatst.

Voorafgaand aan de onthulling gooiden de kinderen symbolisch zeven oude verkeerborden in de vuilnisbak. Het nieuwe verkeersbord is uniek omdat het een combinatie is van andere bekende verkeersborden. Het bord geeft namelijk aan dat men een school nadert, dat de snelheid aangepast moet worden en dat men uit moet kijken voor overstekende personen.

Ook heeft de school een Dick Bruna bord van de gemeente aangeboden gekregen. Ze mogen kiezen uit drie borden waar versjes opstaan over oversteken, op de stoep en op de fiets of een stoeptegel met een Dick Bruna afbeelding. Dit bord of de tegel komt bij de school te hangen of liggen als teken dat de omgeving van de school verkeersveilig is. Alle scholen die meedoen aan het project krijgen zo'n bord of tegel cadeau van de gemeente.

Zeven andere scholen gaan binnenkort ook meedoen aan deze proef. Een aantal van deze scholen werkt al hard aan de verkeersveiligheid. Enkele, waaronder de Rietendakschool, hebben inmiddels het kwaliteitskeurmerk Utrechts VerkeersveiligheidsLabel (UVL) van gemeente Utrecht. gekregen. Na de locaties die meedoen aan de proef, gaat de gemeente bij andere scholen de omgeving onderzoeken. Als het nodig en haalbaar is, past de gemeente ook daar de omgeving aan.

Het doel van de aanpassingen in de omgeving van basisscholen is om automobilisten duidelijk te maken dat ze een schoolzone ingaan of verlaten. Zij kunnen dan hun verkeersgedrag aanpassen aan de situatie, waardoor de verkeersveiligheid wordt verbeterd. De gemeente werkt in het project 'Uniforme en verkeersveilige inrichting rond basisscholen' samen met de Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Utrecht en het Bestuur Regio Utrecht.




Gemeente Utrecht