Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 25 februari 2009

Rode Kruis zet noodhulp in bij vliegtuigcrash Schiphol

De hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis is vandaag ingeschakeld voor de slachtoffers van de vliegtuigcrash bij Schiphol. Woensdagochtend stortte een vliegtuig van Turkish Airlines neer tussen het Rottepolderplein en Schiphol, waarbij doden en gewonden vielen. De hulpverlening in het opvangcentrum voor niet-gewonde passagiers en betrokkenen is nog in volle gang. Het Rode Kruis zal assisteren bij de opvang van verwanten die later vandaag uit Turkije worden verwacht. Het Rode Kruis zette ruim veertig vrijwilligers ter plaatse in om slachtoffers en betrokkenen van directe hulp te voorzien.

Opvangcentrum Badhoevedorp

In sporthal De Wildenhorst in Badhoevedorp is een opvangcentrum ingericht. Tien Rode Kruis- vrijwilligers leveren op dit moment opvang en verzorging aan niet-gewonde passagiers. Ook mensen die stonden te wachten op passagiers uit het neergestorte vliegtuig worden in dit centrum opgevangen. De vrijwilligers ondersteunen de mensen in het opvangcentrum met een kopje koffie, een deken, een arm om de schouders en een luisterend oor.

Inzet vrijwilligers Rode Kruis

Drie SIGMA-teams (Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie) van het Rode Kruis zijn in de loop van de ochtend ingezet bij de luchthaven om de hulpverleningsdiensten te assisteren. De teams zijn opgeleid om hulp te verlenen bij rampen en calamiteiten in de vorm van medische assistentie, logistieke ondersteuning, gebruik van verbindingsmiddelen en psycho-sociale ondersteuning. Ieder SIGMA-team bestaat uit 8 vrijwilligers van het Rode Kruis.

Noodhulp Nationaal Rode Kruis

Het Nederlandse Rode Kruis ondersteunt de overheid en operationele hulpverleningsdiensten ten tijde van rampen en calamiteiten. Deze steun behelst onder andere de inzet van getrainde vrijwilligers voor snelle medische assistentie, opvang en verzorging van slachtoffers en het verstrekken van verwanteninformatie. Mensen in nood, na rampen en calamiteiten, kunnen rekenen op directe hulp van het Nederlandse Rode Kruis. Ook internationaal zet het Rode Kruis zich in voor de meest kwetsbare mensen. Voor het Nederlandse Rode Kruis zijn 338 afdelingen in het land actief, met in totaal 34.000 vrijwilligers.


---

Noot voor de redactie,