Unie Vrijzinnige Verenigingen betreurt heengaan Jaap Kruithof

25/02/2009 16:38

UNIE VRIJZINNIGE VERENIGINGEN vzw

Als Unie Vrijzinnige Verenigingen betreuren wij het heengaan van Jaap Kruithof. Jaap Kruithof was van onschatbare waarde voor de georganiseerde vrijzinnigheid in Vlaanderen.

Zo stond hij samen met Leo Apostel aan de wieg van de opleiding Moraalwetenschap aan de Rijksuniversiteit van Gent (RUG). Daarnaast was hij actief betrokken bij de opstart van het toenmalig Humanistisch Verbond (nu Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging). Voor zijn levenslange actieve inzet voor het vrijzinnig-humanisme ontving hij dan ook in 2007 de Prijs Vrijzinnig Humanisme.

Bovenal stond Jaap Kruithof bekend om zijn vlijmscherpe analyses en stellingen. Taboes waren hem vreemd. En religie moest het vaak ontgelden. Niet God, maar wel de mens was zijn vertrekpunt. Of zoals Jaap Kruithof het ooit zelf verwoordde: "Slechts de mens heeft een intrinsieke waarde".

Zijn gedachten stonden nooit stil. Zo schreef hij in 2000 een analyse van het "dehumaniserende" liberalisme en in 2001 formuleerde hij aanzetten tot vernieuwing in "Het humanisme".

Het weze duidelijk: Jaap Kruithof was een vrijzinnige pur sang. En zo zullen wij hem ook blijven herinneren.

Sonja Eggerickx, voorzitter Unie Vrijzinnige Verenigingen vzw

De Unie Vrijzinnige Verenigingen vzw is de officiële vertegenwoordiger van de Nederlandstalige georganiseerde vrijzinnigheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Vlaanderen

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel