Rijksuniversiteit Groningen

Universiteit op zoek naar beste scholierenonderzoek

Datum: 25 februari 2009

Alle havo 5- en vwo 6-leerlingen maken dit jaar weer kans op een profielwerkstukprijs bij de Rijksuniversiteit Groningen. Ook kunnen de beste leerlingen hun onderzoek publiceren in JONGgeleerd, een tijdschrift voor scholierenonderzoek. Werkstukken kunnen nog tot 2 maart worden ingezonden.

De organisatie van de profielwerkstukprijzen is in handen van het Alfa-, Bèta- en Gammasteunpunt van de Rijksuniversiteit Groningen. Elk van de steunpunten stelt drie prijzen beschikbaar voor de beste profielwerkstukken van dit schooljaar. Tijdens een feestelijke uitreiking op 3 april worden de geldprijzen uitgereikt aan de makers van de beste werkstukken. Alle genomineerde leerlingen ontvangen bovendien een uitgebreid juryrapport en maken kans op de extra publieksprijs. Op de dag van de uitreiking geven alle genomineerden een toelichting op hun werkstuk en wordt de publiekswinnaar gekozen.

Niet alleen kunnen scholieren een leuke geldprijs winnen, ook krijgen de genomineerden de kans hun profielwerkstuk om te werken tot een publicatie in JONGgeleerd, een tijdschrift voor scholierenonderzoek dat de Rijksuniversiteit Groningen binnenkort gaat lanceren. Zo krijgen de genomineerden de mogelijkheid hun eerste populair-wetenschappelijke publicatie op hun naam te schrijven.

Profielwerkstukken

Scholieren maken in het eindexamenjaar van havo en vwo een profielwerkstuk. Daarvoor moeten ze zelf een onderwerp kiezen waarin ze zich verdiepen en een onderzoek uitvoeren. Ook de presentatie van hun resultaten is belangrijk. Een deskundige jury, bestaande uit universitaire en middelbare schooldocenten, beoordeelt naast de kwaliteit dan ook de originaliteit van de inzendingen.

Bij de steunpunten van de RUG komen elk jaar honderden vragen binnen over het maken van een profielwerkstuk. De drie steunpunten helpen de scholieren bij het zoeken van bronnen, het uitvoeren van experimenten, of brengen ze in contact met specialisten van de universiteit.

Zie ook:

http://www.rug.nl/scholieren/profielwerkstukken/prijzen

met een filmpje over de prijsuitreiking 2008

Meer informatie:

Saskia Visser - Alfasteunpunt, s.j.visser@rug.nl , 050-363 5271

Renske de Jonge - Bètasteunpunt, r.m.de.jonge@rug.nl , 050 - 3637458

Karien Ballast - Gammasteunpunt, k.ballast@rug.nl , 050-363 3390