Gemeente Berkelland


Persbericht
25 februari 2009

Horecaconvenant gemeente, politie en horecaondernemers voortgezet

De afgelopen jaren werkten we in Berkelland met horeca-convenanten met politie en horecaondernemers. De resultaten zijn zodanig dat we hiermee dóórgaan.

Evaluatie
In december 2008 is het horecaconvenant geëvalueerd met Koninklijke Horeca Nederland (KHN), afdeling Berkelland en de politie. De conclusie is dat het horecaconvenant in de praktijk goed werkt. De politie geeft aan dat de overlast rondom horecaondernemingen is gedaald. Er zijn enkele locaties waar nog wel overlast plaatsvindt, maar dit staat los van het horecaconvenant. Hier wordt met maatwerk naar oplossingen gezocht. De partijen hebben structureel overleg om op een goede manier uitvoering te geven aan de afspraken in het horecaconvenant. Alle partijen zetten dit graag voort. Mede omdat op die manier een uniform beleid kan worden gevoerd in de hele Achterhoek. Dit betekent duidelijkheid voor de horeca, de horecabezoekers en de politie.

Afspraken
In het convenant zijn gemeente, politie en zo'n 45 horecaondernemers zo'n twee jaar geleden verplichtingen aangegaan om de kwaliteit van het uitgaan te bevorderen en de veiligheid te verbeteren. Zo zijn er afspraken gemaakt over alcoholmatiging, toezicht, toelatingsbeleid, drugs en wapens. Daarnaast is in overleg met de andere gemeenten in de Achterhoek het idee ontstaan om een toelatingstijdstip tot 2.00 's nachts te hanteren. Dit betekent dat de horecaondernemers na dit tijdstip geen nieuwe bezoekers meer mogen binnenlaten in het horecabedrijf. Op die manier wordt 'horecatoerisme' en mogelijke overlast die daar mee gepaard gaat, beperkt. Bovendien is het voor de politie makkelijker om toezicht te houden als een uniform toelatingstijdstip geldt in de hele Achterhoek. Voor de horecaondernemers die het horecaconvenant tekenen geldt een sluitingstijdstip van uiterlijk 4.00 uur 's nachts. Voordeel is dat de cafébezoekers niet meer allemaal tegelijk op straat belanden, maar meer verspreid over de avond en nacht. Hierdoor zal er naar verwachting minder onrust zijn op straat. Voorwaarde is wel dat de horecaondernemers het convenant moeten afsluiten en zich houden aan de voorwaarden die daarin zijn opgenomen.

Bordje met huisregels
Eén van de afspraken in het convenant is het hanteren van huisregels in de horecaonderneming. Om het gezamenlijk uit te voeren, zijn vorig jaar bordjes aangeschaft waarop de huisregels staan. Op 28 maart 2008 werd het eerste bordje door burgemeester Hein Bloemen officieel aan de muur geschroefd. De horecaondernemers die het convenant hebben ondertekend ontvingen dit bordje kosteloos met het verzoek om dit duidelijk zichtbaar op te hangen bij de ingang van hun horecapand.

Sluitingstijden horeca en alcoholgebruik
De gemeente Berkelland voert een actief alcoholmatigingsbeleid waarin allerlei inspanningen zijn opgenomen om het alcoholgebruik onder de jeugd terug te dringen. Door middel van voorlichting, regelgeving, zorg en handhaving spant de gemeente zich met andere partners in om de trend 'steeds meer en steeds jonger drinken' te doorbreken. Uit onderzoek van de GGD blijkt dat dit beleid zijn vruchten afwerpt. Het is de vraag of vervroeging van de sluitingstijden van de horeca een wenselijk en effectief middel is om alcoholgebruik onder jongeren tegen te gaan. Als kroegen al om 1.00 zouden sluiten is de kans groot dat jongeren op straat blijven hangen (overlast) of naar hun 'zuipkeet' gaan. Naast het probleem van 'indrinken' kan dan een probleem van 'uitdrinken' ontstaan. Uit twee onderzoeken van het ministerie van VWS en het Bedrijfschap Horeca en Catering is gebleken dat ruimere sluitingstijden juist leiden tot minder overlast. In het genoemde onderzoek van VWS blijkt ook dat ruimere openingstijden niet leiden tot meer alcoholgebruik, doordat dit gespreid over de avond genuttigd wordt. Verder blijkt in de praktijk dat alcohol door - met name jonge - jongeren veelal genuttigd wordt op plaatsen buiten de horeca (op straat, keten, thuis). Het alcoholmatigingsbeleid richt zich hierop met maatregelen. Tot slot kun je zeggen dat het niet wenselijk is om lokaal over te gaan tot vervroeging van sluitingstijden in de horeca, omdat dit tot genoemd 'horecatoerisme' zal leiden, waardoor het probleem zich verplaatst.
---