Ingezonden persbericht


Groninger Jonge Democraten

PERSBERICHT (aankondiging)

Groningen, 25 februari 2009

Alles behalve Vogelaar.

Ella Vogelaar wordt genoemd als mogelijke opvolger van vertrekkend burgemeester van Groningen, Jacques Wallage. Zij is op het moment een werkloze PvdA'er die als meest recente baan weinig succesvol was als Minister van Wonen, Wijken en Integratie. Het afscheid van Vogelaar zorgde voor grote ophef. Zou het niet op zijn minst zo moeten zijn dan de Groningers zich voor of tegen haar kandidatuur kunnen uitspreken? De Groninger Jonge Democraten vinden van wel en starten daarom de petitie www.allesbehalvevogelaar.nl .

Jacques Wallage vertrekt per 1 juli en dat is dan ook het moment dat er een nieuwe burgemeester benoemd moet worden. De zoektocht hiernaar is inmiddels gestart en de volgende stap in de gekozen procedure is de open sollicitatieronde. Hieruit worden een aantal kandidaten door de Commissaris der Koningin van Groningen, Max van den Berg, doorverwezen naar de vertrouwenscommissie van de Gemeente Groningen. Deze commissie kiest hier uiteindelijk één kandidaat uit, welke officieel wordt benoemd via de Minister van Binnenlandse zaken en door de Koningin. Dit gehele proces vindt achter gesloten deuren plaats. De vertrouwenscommissie is door de gemeenteraad benoemd en in Groningen zitten hier alle negen fractievoorzitters van de negen partijen in. De burger heeft dus absoluut geen inzicht in het proces en kan de betrokkenen niet afrekenen op hun keuzes. De Groninger Jonge Democraten zijn van mening dat dit proces meer open en transparant moet plaatsvinden. šHet wordt tijd dat de Groningers te horen krijgen wat er allemaal in hun naam besloten wordt" aldus Chris-Jan Kamminga, voorzitter van de Groninger Jonge Democraten. "De fractievoorzitters zouden bekend moeten maken welk stemadvies ze geven" vind Jeroen van Leeuwen, de Secretaris Politiek.

De Jonge Democraten maken zich al jaren sterk voor een democratie die dichter bij de burger staat. Zo moet dit proces op zijn minst echt helder en inzichtelijker worden. Wij willen graag weten wie er gekozen wordt en waarom. Ook vinden wij het van belang dat bekend is welke andere kandidaten zich gemeld hebben. Of Ella Vogelaar nu geschikt is of niet is voor ons niet eens relevant. De Groninger Jonge Democraten pleiten voor openheid van zaken. Daarom roepen wij de Groningers op om te tekenen voor meer openheid. Wij hebben het recht op een heldere en eerlijke politiek en eisen dat nu op. Teken dus deze petitie.

Groninger Jonge Democraten.

Noot voor de redactie