Ingezonden persbericht


Persbericht

Recordaantal inschrijvingen voor 37e Batavierenrace

~Breedtesport en topcompetitie met een internationaal tintje~ Nijmegen/Enschede 17 februari 2009 's Werelds grootste estafetteloop, de Batavierenrace, kent wederom een recordaantal inschrijvingen. Ruim 370 teams meldden zich aan, waarvan 48 op de reservelijst moesten worden geplaatst. De vijfhonderd internationale deelnemers zullen zich voorafgaand aan de race fysiek en cultureel voorbereiden tijdens de nieuw opgezette Internationale studentendag in Nijmegen. De 182 kilometer lange 37e Batavierenrace vindt plaats op zaterdag 25 april 2009. 8.500 hardlopers vertrekken dan om middernacht van het Universitair Sportcentrum in Nijmegen, en arriveren rond half zes Žs middags op de campus van de Universiteit Twente in Enschede.
Al 36 jaar is de formule een groot succes en nog steeds wordt de Batavierenrace populairder, zo tonen de inschrijvingscijfers. De capaciteit van de estafetteloop is een paar jaar geleden opgerekt naar 330 teams van 25 personen, maar dit blijkt niet toereikend voor de enorme toeloop. 48 ploegen zijn dan ook op de reservelijst geplaatst, en zullen moeten afwachten of andere teams afvallen.
Topsport in de universiteitscompetitie
Naast het breedtesportkarakter van het evenement ­ mening hardloper is zijn sportieve carrière gestart tijdens de enorm gezellige Batavierenrace ­ is ook keiharde competitie de race niet vreemd. Zo geven de universiteitsteams bloed, zweet en tranen voor de eer van hun stad in de professionele Universiteitscompetitie, de topcompetitie van de Batavierenrace die sinds 2007 de NSKstatus bezit. Ook is er een Algemeen Klassement waar de overige ploegen, uit heel Europa, met volle inzet strijden om de winst.

500 internationale studenten
De organisatie van de Batavierenrace heeft dit jaar in samenwerking met de gemeente Nijmegen en de Radboud Universiteit Nijmegen een speciale Internationale Studentendag opgezet welke op vrijdag 24 april 2009 plaatsvindt. Tijdens deze dag zullen de twintig internationale studententeams afkomstig uit onder andere Slovenië, Noorwegen en Spanje kennis maken met studentenstad Nijmegen. Naast een tour door de stad en over de campus van de Radboud Universiteit zullen de studenten een atletiekworkshop krijgen van voormalig topatleet Marko Koers. Wereldrecord Grootste estafetteloop
De Batavierenrace is 's werelds grootste estafetteloop en staat ook als dusdanig vermeld in het Guinness Book of Records. Ieder jaar in het laatste weekend van april rennen ruim 8.000 atleten vanaf het Universitair Sportcentrum in Nijmegen via Duitsland, de Achterhoek en het centrum van Enschede naar de campus van de Universiteit Twente in Enschede. De totale lengte van het parcours bedraagt 182 kilometer, een afstand die door de snelste ploegen in minder dan 11 uur wordt afgelegd.
De race telt 25 etappes, in lengte variërend van ongeveer 3 tot 12 kilometer, waarvan er 17 door mannen en 8 door vrouwen worden gerend. Iedere loper wordt door een fietser begeleidt en de teams verplaatsen zich met busjes van wisselpunt naar wisselpunt. Dankzij een zelf ontwikkeld tijdwaarnemingsysteem kan elke loper direct bij binnenkomst zijn tijd zien, en kunnen de fans alle tijden realtime via internet en sms opvragen. De race wordt georganiseerd voor en door studenten en bestaat al sinds 1973.