Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Woensdag 25 februari, 20.00 uur, Lutherse kerk

TONEEL: HET APPELPARADIJS

Middeleeuws Genootschap Monnickendam, met Herman van Elteren en Nard Jansen

Het Appelparadijs is een eigentijdse bewerking (door Roel Box) van het laatmiddeleeuwse Esbattement van den Appelboom. Een esbattement is een komische toneelstuk. Een ouder arm echtpaar bezit een appelboom die geregeld geplunderd wordt. God laat hen een wens doen. Het echtpaar wenst dat ieder die probeert appels te stelen in de boom vast blijft zitten. En zo gebeurt het. Ook de Dood komt langs en blijft vastzitten in de boom. Het gevolg is dat er niemand meer sterft. Zeer tot ongenoegen van de Duivel, die daardoor geen klanten meer krijgt in zijn hel.

De aankleding van het stuk is laatmiddeleeuws. Aangezien middeleeuwers vrijmoedig met het geloof omgingen, is het een vrolijk geheel. De vastzittende personen in de boom zijn poppen.

Het Middeleeuws Genootschap uit Monnickendam speelt Het Appelparadijs met medewerking van gelegenheidsacteurs. Hoofdpersonen zijn: Manno (Hans Broeren), Gloria (Nella Roffelsen) en God (Herman van Elteren). Verder doen mee: de marskramer (Wessel Sijmons), Amore (Annemiek Donkersloot), Eros (Gerard Meij), de dood (Herman van Elteren) en de duivel (Kees Kwadijk).

Bewerking en regie: Roel Box

Decor en speelpoppen: Herman van Elteren

Belichting: Maarten Groot

Muziek: improvisaties van Hailander

Over Areópagus

Areópagus is het centrum voor kerk, cultuur en samenleving in Waterland (en de rest van de wereld). Zie www.areopagus.nl.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht