Ook in Nederland geen feestvreugde tijdens Tibetaans Nieuwjaar Losar


Tibetaanse Gemeenschap in Nederland en Tibet Support Groep roepen op tot hongerstaking van 24 uur. Start: 9 maart 2009 18.00

AMSTERDAM, 20090224 -- Tibetanen en Tibet supporters in Nederland zullen als steunbetuiging met de Tibetanen in Tibet de traditionele viering van het Tibetaans Nieuwjaar `Losar' dit jaar niet gaan vieren. Het Tibetaans Nieuwjaar Losar begint op woensdag 25 februari. De Tibetaanse Gemeenschap in Nederland en de Tibet Support Groep roepen daarnaast sympathisanten op uit solidariteit voor Tibet mee te doen aan een 24-uur durende hongerstaking beginnende op 9 maart om 18.00 in het Maitreya Instituut in Amsterdam.

Een groot aantal Tibetanen in Tibet en buiten Tibet heeft besloten de traditionele Nieuwjaarsviering ditmaal uitdrukkelijk niet te vieren.

Op Losar komt de Tibetaanse gemeenschap in Nederland samen voor een gebedsdienst en wake als een vorm van geweldloos verzet tegen de Chinese bezetting en uit respect voor de Tibetanen die het leven hebben gelaten tijdens de protesten in het voorjaar van 2008.

Tseyang Dolma, voorzitter van de Tibetaanse gemeenschap Nederland: "Wij willen dit jaar geen Nieuwjaar vieren omdat er voor ons Tibetanen niets te vieren valt. Wij zijn bezorgd over de gespannen situatie in Tibet en zijn in gedachten bij onze familie en vrienden in Tibet. Wij bidden dat Tibet weer een veilig thuisland wordt en de Dalai Lama kan terugkeren naar Tibet."

In Tibet is China bezig met een `strike hard campaign' waarbij het Tibetaanse volk ernstig geïntimideerd en gecontroleerd wordt. De Chinese overheid wil elk reactionair geluid in de kiem smoren en wil protesten voorkomen in de aanloop naar 10 maart 2009, de 50e Herdenking Tibetaanse volksopstand.

Nieuwe protesten

Op 15 en 16 februari j.l. hebben meer dan honderd monniken, burgers en nomaden de grootste protestacties ondernomen sinds begin 2008.

De eerste protesten vonden plaats in het district Lithang in Oost-Tibet. Aan het protest kwam abrupt een einde door de arrestatie van Lobsang Lhundup, een 39-jarige monnik die publiekelijk de Tibetanen had opgeroepen Losar niet te vieren.

Lydia Stilma, directeur van de Tibet Support Groep Nederland " Wij dringen er op aan bij de Chinese overheid om hun provocerende " Strike Hard Campaign" te beëindigen en hun harde lijn politiek voor de Tibetanen per onmiddellijk stop te zetten".

Hongerstaking

Op 10 maart zullen Tibetanen en supporters overal ter wereld de Tibetaanse opstand van 10 maart 1959 herdenken. Duizenden Tibetanen kwamen op 10 maart 1959 in Lhasa in opstand tegen de Chinese overheersing en de Dalai Lama zag zich genoodzaakt te vluchten naar India.

In 2008 demonstreerde de Tibetanen opnieuw tegen de Chinese bezetting en spraken zich uit voor terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet.

De Tibetaanse Gemeenschap in Nederland en de Tibet Support Groep roepen sympathisanten op om uit solidariteit voor Tibet mee te doen aan een 24-uur durende hongerstaking beginnende op 9 maart om 18.00.

Hiermee vraagt de Tibetaanse gemeenschap aandacht voor de bezetting van Tibet door China in 1949 en de onderdrukking die vanaf dat moment plaatsvond. Ook word de volksopstand van 10 maart 1959 herdacht.

De hongerstaking start om 18.00 uur op 9 maart met een officieel Tibetaanse ceremonie in het Maitreya Instituut aan de Brouwersgracht 157 in Amsterdam. De hongerstaking zal om 12.00 uur worden voortgezet op `t Plein in Den Haag en eindigt om 18.00 uur.