E.ON en Rotterdam Climate Initiative starten ontwikkeling CO2-opslag

25/02/2009 17:28

Rotterdam Climate Initiative

Samenwerking bedrijfsleven en RCI van start

Rotterdam, 26 februari 2009. E.ON Benelux (E.ON) heeft als eerste bedrijf een samenwerkingsovereenkomst getekend met het Rotterdam Climate Initiative (RCI) om te komen tot grootschalige toepassing van CO2 afvang, transport en opslag (CCS). Het streven is dat de nieuwe elektriciteitscentrale van E.ON op de Maasvlakte uitgerust zal worden met een installatie die een grootschalige proef vanaf 2015 mogelijk maakt.

E.ON heeft de wereldwijde ambitie om in 2030 de CO2-emissie per opgewekte KWh met 50% te verlagen ten opzichte van het jaar 1990. Het energiebedrijf zet onder meer in op een brede energiemix met een substantieel deel duurzame opwekking en superefficiënte centrales met CCS. E.ON bouwt een nieuwe generatie kolencentrale op de Maasvlakte. 'Door onze nieuwe centrales van CO2-afvang te voorzien kunnen wij onze wereldwijde klimaatdoelen sneller halen en de CO2-emissie van centrales in 2030 met de helft verminderen', aldus Joost van Dijk, CEO van E.ON Benelux. E.ON is overigens al bezig met CCS: vanaf 2008 neemt zij deel aan het CATO-proefproject met kleinschalige afvang, bij de bestaande E.ON-centrale.

RCI heeft als doel de CO2-emissie in Rotterdam in 2025 met 50% te verminderen ten opzichte van 1990. Wethouder Baljeu, een van de ondertekenaars namens het RCI: 'voor Rotterdam is deze samenwerking met het bedrijfsleven van groot belang om de ambitieuze doelen die wij hebben gesteld te behalen. CCS is daarvoor belangrijk, naast energiebesparing en duurzame energie.' Het RCI wordt bij de ontwikkeling van CCS ondersteund door het Clinton Climate Initiative. Een haalbaarheidstudie toonde aan dat de Rotterdamse haven uitermate geschikt is voor de aanleg van een CCS-netwerk. Dit komt door de industriële concentratie, de beschikbare infrastructuur, de nabijheid van grootschalige opslaglocaties en de centrale ligging van Rotterdam ten opzichte van andere Europese industriële centra. Op basis van deze uitgangspunten is RCI samen met belanghebbende partijen gestart met de uitwerking van een business model voor een goed werkende CCS-infrastructuur. Bedrijven die een afvangproject willen realiseren en CO2 willen leveren aan het transport en opslagnetwerk, zijn hiervoor onmisbaar.

De overeenkomst tussen E.ON en RCI onderstreept de intentie van beide partijen om samen de ontwikkeling van een CCS-netwerk op te pakken. RCI richt zich op de ontwikkeling van een geïntegreerde infrastructuur voor CO2 transport en opslag en de contacten met de Europese Investeringsbank en de publieke sector. E.ON Benelux richt zich vooral op de ontwikkeling van een business case voor de afvang van CO2, deelt kennis en expertise en ondersteunt bij technisch ontwerp en projectstructuur. E.ON zal verder een actieve rol vervullen in andere Rotterdamse CCS Netwerk initiatieven.

E.ON

E.ON Benelux is onderdeel van het international energiebedrijf E.ON AG, dat in meer dan 20 landen energie en gas levert aan zo'n 30 miljoen klanten. E.ON Benelux heeft vanaf 2000 in de Benelux een sterke positie opgebouwd op het gebied van levering aan zakelijke en particuliere klanten. E.ON Benelux bezit een eigen productiepark met een opgesteld vermogen van 1900 MW.

RCI

Een beter klimaat voor mens, milieu en economie. Dat is de uitdaging voor initiatiefnemers Havenbedrijf Rotterdam NV, gemeente Rotterdam, Deltalinqs en DCMR Milieudienst Rijnmond. Het Rotterdam Climate Initiative biedt een platform waar overheid, organisaties, bedrijven en inwoners samenwerken aan halvering van CO2-uitstoot, voorbereiding op klimaatverandering en versterking van de economie in de Rotterdamse regio.





http://www.eon-benelux.com/


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,