Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 25 februari 2009

Gemeente stimuleert huiseigenaren te investeren in energiebesparende maatregelen

Huiseigenaren in Amersfoort kunnen bij de gemeente een duurzaamheidslening afsluiten. Met de lening kunnen inwoners tegen gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen treffen zoals het isoleren van vloeren of het aanbrengen van zonnepanelen. De gemeente wil in 2030 CO2 neutraal zijn. Dit kan bereikt worden door energiebesparende maatregelen en het gebruik maken van duurzame energie. In de bestaande woningvoorraad valt veel energie te besparen. De duurzaamheidslening moet huiseigenaren stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen in hun woning.

Duurzaamheidslening
De duurzaamheidslening wordt toegepast voor het treffen van voorzieningen aan bestaande eigen woningen ten behoeve van het verbeteren van de energieprestatie. Er kan een lening worden afgesloten van maximaal 7.000 en minimaal 2.500 euro. Alleen eigenaren met woningen tot een maximum WOZ-waarde van 250.000,-, komen voor een lening in aanmerking. Mogelijke energiebesparende maatregelen die getroffen kunnen worden zijn: dak-, vloer en spouwmuurisolatie en dubbele beglazing. Ook kan de lening voor maatregelen gelden zoals zonnepanelen, zonneboiler en combi, micro-warmtekrachtsysteem, warmtepomp of kleine windturbine. Een duurzaamheidslening is een gemeentelijke stimuleringslening met een vaste rente van 2 % en een vaste looptijd van 10 jaren. Wethouder Eerdmans :"Juist in deze economische zware tijden is de duurzaamheidslening een geschikt instrument dat helpt de economie te stimuleren. Enerzijds helpt het inwoners om hun energiekosten te verlagen en hun wooncomfort te vergroten, anderzijds krijgen bouw- en installatiebedrijven extra opdrachten binnen voor het uitvoeren van de energiebesparende maatregelen. Bovendien draagt het bij aan minder verbruik van energie en daarmee onze gemeentelijke doelstelling om in 2030 een CO2 neutrale stad te zijn.

Voordeel op energierekening
Met de duurzaamheidslening valt de maandelijkse afbetaling vrijwel weg tegen de besparing op de energierekening. Met energieleveranciers is afgesproken dat het voorschotbedrag op de energierekening kan worden verlaagd als aangetoond kan worden dat energiebesparende maatregelen zijn getroffen. De kostenverlaging is dan direct merkbaar.

Hoe werkt het
De gemeente heeft vooralsnog een beperkt budget voor het verstrekken van duurzaamheidsleningen. In 2009 kunnen ongeveer 20 duurzaamheidsleningen worden verstrekt. Met een aanvraagformulier dat op de website van de gemeente is te vinden, zodra de gemeenteraad de verordening heeft vastgesteld, kunnen inwoners van Amersfoort aangeven waar ze een duurzaamheidslening voor willen inzetten. Na goedkeuring door de gemeente wordt de lening verstrekt door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Vervolgens kan de aanvrager van de lening de energiebesparende maatregel uitvoeren. De aanvrager kan zelf de leverancier uitkiezen. Binnenkort komt de landelijke organisatie Meer met Minder met een loket die de verbinding vormt tussen particuliere woningeigenaren en de uitvoerende bedrijven. Het loket begeleidt de woningeigenaar door het gehele traject van het uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Dit loket verzorgt ook de verlaging van de voorschotnota van het energiebedrijf. De ontwikkelingen zijn te volgen op www.meervoorminder.nl.

Noot voor de redactie,