Ingezonden persbericht


Persbericht

Rotterdam, 25 februari 2009

NIEUW IN HET OCEANIUM: EZELSPINGUINS
Blijdorp heeft onlangs uit Denemarken 10 ezelspinguïns ontvangen. Hiermee is de Rotterdamse Diergaarde de enige dierentuin in Nederland waar ezelspinguïns te zien zijn. De 10 pinguïns, 5 jonge mannetjes en evenzoveel vrouwtjes, komen uit de dierentuin van Odense. Nu de vereiste quarantaineperiode er op zit, gaan ze vanaf vandaag de koningspinguïns in het Oceanium gezelschap houden. Hoe de twee soorten op elkaar zullen reageren, zal de praktijk moeten uitwijzen.

De Denen zijn gelukkig al gewend aan het gezelschap van koningspinguïns, maar hun bassin in het Oceanium is met bijna een half miljoen liter zeewater wel een stuk groter dan hun oude zwemgelegenheid. De verwachting is dan ook dat zij snel het water zullen induiken. Hopelijk kunnen zij de koningspinguïns dan verleiden om dit ook te doen, want die vertoeven meer op de kant dan in het water. Eentje gaat zelfs bijna nooit het water in! De ezelspinguïn is de snelst zwemmende pinguïn en heeft ook de langste staart. Hij is kleiner (max. 80 cm) en minder kleurig dan de koningspinguïn, die wel 94 cm meet. Kenmerkend is een vrij grote witte vlek boven het oog.

Ezelspinguïns komen van nature voor op een aantal sub-antarctische eilandjes. Gelukkig leven er nog flink wat exemplaren in het wild en ook in Europese dierentuinen is de soort redelijk goed vertegenwoordigd. Er leven zo'n 265 van deze vogels in ongeveer 10 Europese dierentuinen. Meer dan 60% daarvan bevindt zich in één dierentuin: die in Edinburgh. Deze dierentuin (van oudsher gezegend met veel schone lucht) geldt als de pinguïn-dierentuin van de wereld en vrijwel alle ezelspinguïns in dierentuinen hebben Schots bloed! De pinguïns in Blijdorp en Odense overigens niet. Die behoren tot een andere ondersoort. Blijdorp hoopt dat het ze in Rotterdam zo goed bevalt, dat er op termijn ook gebroed gaat worden.

EUROPESE PRIMEUR: PIJLSTAARTROG GEBOREN TUSSEN DE HAAIEN

Op 26 november 2008 zagen de vissenverzorgers in het grote haaienbassin een pasgeboren Amerikaanse pijlstaartrog rondzwemmen. Met zoveel haaien en andere roofvissen in zijn directe omgeving was de kleine rog zijn leven niet zeker, dus werd hij gevangen en achter de schermen van het Oceanium ondergebracht. Daar ging het zo goed met hem, dat hij kon verhuizen naar de mangrovebak, waar hij nu ook door de bezoekers bekeken kan worden. Het is een bijzondere geboorte, want voor zover bekend is dit de eerste keer dat Amerikaanse pijlstaartroggen zich succesvol in Europa hebben voortgeplant! Pijlstaartroggen zijn eierlevendbarend. Dat wil zeggen dat de eieren zich in het lichaam van het vrouwtje volledig ontwikkelen, en de jongen in het lichaam van de moeder al uit het ei komen.

LAATSTE NIEUWS
OVER BABY-OLIFANT TONYA EN STAMMOEDER IRMA
Baby-olifant Tonya maakt het reuze goed. Begeleid door de hele olifantenfamilie heeft ze haar eerste stapjes buiten gezet. Als het weer goed blijft, zal ze elke dag een poosje langer buiten blijven. Rond een uur of elf is de kans het grootst dat ze buiten is. Ze vindt het reuze spannend en rent met haar lange poten,een erfenis van vader Alexander, het hele perk rond. Vooral zus Throng Nhi heeft de taak van oppas op zich genomen, maar ook Irma's dochter Bangka neemt de kleine graag onder haar hoede. Met olifant Irma gaat het gelukkig ook goed. Zij herstelt voorspoedig van de zware operatie die nodig was om haar leven te redden. Bij deze operatie werd haar afgestorven kalf dat al een jaar eerder geboren had moeten worden, uit haar geboortekanaal verwijderd. Irma eet gelukkig weer goed. Het vertrouwen groeit dat de stammoeder van de Blijdorp-kudde nog jaren mee kan!

Direct na de geboorte van Tonya konden bezoekers live meekijken via een webcam die prompt de eerste dag ongeveer 10.500 unieke bezoekers kreeg. Dat is veel omdat er op 19 mei 2007 met Bokito's ontsnapping 8500 bezoekers werden genoteerd en de dag erna een kleine 10.500. Aan het begin van de avond van de 10 februari 2009 klapte de site er zelfs even uit door al die bezoekers. Inmiddels staat de teller op ruim 27.000 bezoekers!

Live meekijken bij de olifantenfamilie, kan nog steeds, als ze binnen zijn, op www.diergaardeblijdorp.nl/fantcam

AANGESPOELDE ZEESCHILDPAD GAAT TERUG NAAR ZEE
Binnen een maand spoelden er vorig jaar twee onechte karetschildpadden aan op de Nederlandse kust: de eerste op 23 oktober op Texel en de tweede op 21 november op Schouwen. Dat is erg ongebruikelijk, want deze zeeschildpad-soort leeft normaal in warmere wateren, zoals de Pacifische, Indische en Atlantische Oceanen en ook de Middellandse Zee.

Van deze aangespoelde schildpadden ging de eerste naar Burgers' in Arnhem en de tweede (veel kleinere) kwam naar Blijdorp om opgepept te worden. Dat was wel nodig, want het was duidelijk een uitputtingsslag geweest: de Texelaar was flink beschadigd en ook de 'onze' was er met een wond in zijn nek slecht aan toe. Gelukkig deed de goede verzorging in Arnhem en Rotterdam zijn werk, want beide zeeschildpadden zijn helemaal opgeknapt. De Zeeuwse schildpad in Blijdorp zwemt inmiddels rond tussen de koeneusroggen in de mangrovebak. Het diertje is nog jong, naar schatting pas een paar jaar oud. Zijn soortgenoot in Arnhem is duidelijk groter en ouder.

Het is niet de bedoeling dat de twee drenkelingen op hun huidige locaties blijven: Burgers' en Blijdorp willen de twee zeeschildpadden namelijk hun vrijheid terug geven. Vermoedelijk gaat dat nog dit voorjaar gebeuren, mits alle daarvoor benodigde vergunningen tijdig binnen zijn. Als locatie wordt gedacht aan Portugal of de Canarische Eilanden. Er is namelijk een populatie onechte karetschildpadden die heen en weer trekt tussen de Amerikaanse oostkust en de Canarische Eilanden en de Azoren en het ligt voor de hand, dat beide dieren uit die populatie afkomstig zijn. Hopelijk gaat het lukken om de twee schildpadden terug te brengen naar hun eigen biotoop, waar ze kunnen uitgroeien tot ware reuzen van zo'n 150 kilo of meer!

BOEKENWEEK
Het motto van de Boekenweek 2009 is 'Tjielp Tjielp De Literaire Zoo'. Waar kun je daar meer van genieten dan in de Zoo zelf? Daarom hebben 14 NVD dierentuinen, het CPNB en de NS dit jaar de handen ineengeslagen. Er worden diverse activiteiten georganiseerd.
In Diergaarde Blijdorp betekent dit bijvoorbeeld:
Schrijfster Arita Baaijens geeft op zondag 15 maart in Blijdorp een boeiende presentatie over kamelen n.a.v. haar nieuwe boek "Desert Songs" (mei 2008).
Bestellen:

Desert songs
Desert songs
Arita Baaijens

Twintig jaar geleden raakte zij zo gefascineerd door de woestijn dat ze haar baan als milieubioloog opgaf en kamelen kocht. Sindsdien trekt ze met haar kamelen door de woestijn van Egypte en Soedan. Zondag 15 maart om 13.00 in het EAUditorium van het Oceanium. Vol is vol! De presentatie duurt ca. 45 minuten. Op vertoon van het boekenweekgeschenk kun je op 15 maart ook vrij reizen met de trein. Ook kinderen kunnen luisteren naar spannende dierenverhalen. Op zondag 15, 22 en 29 maart van 12.00 tot 15.00 uur in de Sterrenzaal van de Rivièrahal: vol is vol. Zie www.diergaardeblijdorp.nl of nvdzoos.nl voor meer informatie.

TROONOPVOLGER VOOR ZEELEEUW BILLY
De grote zeeleeuwengroep in Diergaarde Blijdorp wordt al jarenlang geregeerd door Billy, die de onbetwiste leider is van zijn harem. Toch is onlangs zijn opvolger al in Blijdorp gearriveerd: Nick uit Noord-Ierland. Nick werd op 9 juni 2007 geboren in de dierentuin van Belfast en kreeg daar de naam Snickers. In overleg met de Europese stamboekhouder in Rhenen (waar Billy in juni 1992 werd geboren) werd hij verkoren tot de beste kandidaat voor de opvolging van Billy. Overigens hebben zijn nieuwe verzorgers de naam Snickers al ingekort tot het korte en krachtige Nick.

Het is de verwachting dat Billy voorlopig nog geen problemen heeft met de jongeman uit Belfast, al zal dat op termijn (een paar jaar na nu) zeker gaan veranderen. In enkele andere dierentuinen heeft men de troonsopvolging op eenzelfde manier succesvol voorbereid. Inmiddels heeft Nick al voor het eerst kennis gemaakt met zijn soortgenoten in Rotterdam, gescheiden achter gaas. Deze week heeft hij ook al zijn eerste duik genomen tussen zijn toekomstige harem in het zeeleeuwenbassin, dat gevuld is met maar liefst een miljoen liter zeewater.