Gemeente Den Haag

Persbericht Gemeente Den Haag

Datum 25 februari 2009

College B&W: "Panorama Mesdag hoort op Werelderfgoedlijst"

De gemeente Den Haag wil dat Panorama Mesdag op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO opgenomen wordt. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders bekend gemaakt. Daartoe ondersteunt de gemeente de voordracht die het bestuur van het museum doet bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

"Als uniek Haags monument, als authentiek Hollands zeegezicht en als 's werelds oudste panorama op de originele plek hòòrt Panorama Mesdag gewoon op de Werelderfgoedlijst", aldus wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen).
Frits Huffnagel (wethouder citymarketing en binnenstad) vult aan: "De Panorama Mesdag is een van de unieke trekpleisters van Den Haag en van de binnenstad. Het hoort zeker op de Werelderfgoedlijst".

De Werelderfgoedlijst wordt samengesteld door de Commissie voor het Werelderfgoed van de UNESCO, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur. Op de lijst staan ruim 800 monumenten wereldwijd die worden beschouwd als onvervangbaar, uniek en van groot belang om te behouden. In Nederland coördineert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen de nominatie van Nederlandse monumenten voor plaatsing op de Werelderfgoedlijst.

Panorama Mesdag, in de Zeestraat in Den Haag, is als monument uniek in zijn soort. Het oudste panorama ter wereld op zijn originele locatie toont een vergezicht op de zee, de duinen, het dorp Scheveningen en Den Haag in 360 graden. Hendrik Willem Mesdag, één van de bekendste kunstenaars van de Haagse School, maakte het panorama in 1881. Hij creëerde daarmee het grootste schilderij van Nederland, 120 meter lang en meer dan 14 meter hoog. Tegenwoordig trekt Panorama Mesdag gemiddeld 150.000 bezoekers per jaar. Daarmee vertegenwoordigt het een grote waarde voor het internationale cultuurtoerisme en de Haagse economie.

De gemeente Den Haag droeg in 2007 ook het Binnenhofcomplex - met Hofvijfer, Gevangenpoort en Mauritshuis ­ voor bij het ministerie van OCW voor opname op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Deze voordracht is nog in behandeling bij het ministerie.