Gemeente Oost-Gelre


Gemeente Oost Gelre
25 februari 2009


--Persbericht-

Oost Gelre koopt duurzaam in

Achterhoekse gemeenten sluiten zich aan bij Programma Duurzaam Inkopen

Op 12 februari hebben de laatste gemeenten de deelnameverklaring van het Programma Duurzaam Inkopen van de Rijksoverheid ondertekend. Daarmee spreken ze de ambitie uit serieus werk te maken van duurzaam inkopen. Oost Gelre, Doetinchem, Montferland en Winterswijk hebben deze verklaring al eerder ondertekend, nu zijn ook Aalten, Berkelland, Bronckhorst en Oude-IJsselstreek gevolgd.

Bij het inkopen van producten en diensten gaan de gemeenten structureel aandacht besteden aan de duurzaamheid van hun inkopen. Zij gaan nadrukkelijk letten op milieu- en sociale aspecten en eerlijke handel. De acht gemeenten hebben gezamenlijk beleid opgesteld voor duurzaam inkopen. De gemeenten wegen duurzaamheidsaspecten mee bij hun inkopen en aanbestedingen. Dat gaat stapsgewijs, van 75% in 2010 naar 100% in 2015.

Inkoopvolume
De Nederlandse overheden geven gezamenlijk jaarlijks zo`n 40 miljard euro uit aan inkopen, variërend van kantoormeubels tot aan de bouw van een nieuwe bibliotheek. Vanwege dit grote inkoopvolume kunnen de overheden met duurzaam inkopen een belangrijke bijdrage leveren aan de verkoop van producten en diensten van bedrijven die duurzaam produceren. De Achterhoekse gemeenten kopen al een deel duurzaam in, zoals groene stroom.

Programma Duurzaam Inkopen
Het Programma Duurzaam Inkopen ondersteunt en adviseert de gemeenten bij de uitvoering van duurzaam inkoopbeleid. Een aantal concrete voorbeelden van duurzaam inkopen zijn onder meer de aanschaf van schone auto's, energiezuinige apparatuur en duurzaam FSC hout in bouwprojecten. Het rijksprogramma wordt uitgevoerd door de organisatie SenterNovem. Het programma geeft voor de diverse productgroepen aan op welke manier de inkoop milieuvriendelijker en rechtvaardiger kan plaatsvinden. Zie voor verdere informatie www.senternovem.nl/duurzaaminkopen



Gemeente Oost-Gelre