Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 25 februari 2009

Extra geld voor kinderen in arme gezinnen

Het college van Burgemeester & Wethouders biedt kinderen die in arme gezinnen leven meer kansen. Daarmee geeft Alkmaar uitvoering aan het vorig jaar afgesloten convenant met het Rijk. In Alkmaar leven meer dan 1500 kinderen in armoede. Voor hun ouders is het een dagelijkse strijd om rond te komen. Voor sportactiviteiten, schoolreisjes en cadeautjes is veelal geen geld. Alkmaar heeft voor twee jaar een bedrag van 462.000 van het Rijk ontvangen. Met dat geld wil Alkmaar kinderen die opgroeien in arme gezinnen laten deelnemen aan sport en cultuur en meebetalen aan de schoolkosten.

Wethouder Wim van Veen: Kinderen en jongeren die in arme gezinnen opgroeien, ondervinden daarvan de negatieve gevolgen. Zij worden door armoede ernstig beperkt; op school en in hun vrije tijd. Zij hebben vaak een slechtere gezondheid dan kinderen die in dat opzicht meer geluk hebben gehad. Met de extra financiële middelen kunnen we bereiken dat meer kinderen uit arme gezinnen deel kunnen nemen aan sport, cultuur en andere activiteiten. Voorlopig hebben we geld voor twee jaar. Ik zou het geweldig vinden als het ons lukt om hiervoor structureel middelen vrij te maken."

De concrete acties om meer kinderen mee te laten doen haken aan bij een aantal initiatieven die landelijk hun bestaansrecht hebben bewezen (Jeugdsportfonds en Stichting Leergeld) en een individuele regeling `maatschappelijke participatiekosten'. Daarnaast kan men met de AlkmaarPas een korting op een lidmaatschap van een vereniging krijgen.

Het plan van aanpak kent de volgende regelingen:


1. Lidmaatschap vereniging (4 tot 18 jaar)
Een lidmaatschap van een vereniging is belangrijk voor kinderen. Het geeft kinderen het gevoel ergens bij te horen. In het plan van aanpak is een korting van maximaal 100 op een lidmaatschap van een vereniging opgenomen. Voor de uitwerking van deze bijdrage wordt aansluiting gezocht bij de AlkmaarPas.


2. Maatschappelijke participatiekosten 4 tot 12 en 12 tot 18 jaar De huidige regeling indirecte schoolkosten wordt verbreed. Voor kinderen van 4 tot 12 jaar geldt een tegemoetkoming van 80 en voor jongeren van 12 tot 18 jaar is dit 150 (huidige regeling indirecte schoolkosten) + 80 = 230. Met deze bijdragen kunnen (extra) kosten worden opgevangen. Denk aan een internetabonnement, huiswerkbegeleiding, schoolreisje/excursie, schooltas, rekenmachine, sportkleding/-schoeisel of muziekinstrument.


3. Participatie kinderen via intermediairs
Om moeilijk bereikbare kinderen te bereiken, worden intermediairs, zoals leerkrachten, schoolartsen en (jeugd)hulpverleners ingezet. Met name landelijke initiatieven zoals het Jeugdsportfonds, Jeugdcultuurfonds en Stichting Leergeld werken al met intermediairs. De gemeente haakt aan bij deze al bestaande initiatieven.

Convenant `Kinderen doen mee'
De staatssecretaris SZW heeft als ambitie het aantal kinderen dat maatschappelijk niet meedoet om redenen van armoede deze kabinetsperiode met de helft terug te brengen. Om deze ambitie te realiseren hebben het college en de staatssecretaris SZW vorig jaar (30 juni 2008) het convenant `Kinderen doen mee!' ondertekend.
In het convenant is naast de politieke ambitie een aantal afspraken gemaakt over de inzet van de gemeente, de inzet vanuit het ministerie van SZW, het meten van effecten en het delen van kennis. Door het convenant te sluiten heeft de gemeente Alkmaar uitgesproken ook het aantal Alkmaarse kinderen in arme gezinnen dat niet maatschappelijk participeert met de helft terug te willen brengen.

Voor meer info kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie, tel.nr. (072) 548 9555.






---- --