Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 25 februari 2009

Extra kansen voor jongeren om een startkwalificatie te behalen

In februari start in Amersfoort het project 'Flex-2-Match: Samen sterk voor opleiding & werk'. Het doel van dit project is werkende jongeren zonder startkwalificatie een opleiding te laten volgen waarmee ze duurzaam inzetbaar zijn op de arbeidsmarkt. Het project wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. Het college van B en W stelt hiervoor incidenteel een subsidie van ¤ 120.200,-- beschikbaar.

Naar schatting zijn jaarlijks 500 Amersfoortse jongeren zonder startkwalificatie aan het werk. Een startkwalificatie is een diploma op Havo, VWO of MBO-2 niveau. Deze jongeren volgen ook geen opleiding om alsnog een startkwalificatie te behalen. Door de krappe arbeidsmarkt was er ook voor deze jongeren volop werkgelegenheid. Maar door de economische recessie komen deze jongeren als eerste weer op straat te staan. Daarom is het juist in deze tijd belangrijk dat jongeren een startkwalificatie hebben. Zeker omdat Amersfoortse ondernemers ondanks de verslechterde economie grote behoefte houden aan goed opgeleide vaklieden. Door de vergrijzing stromen immers de komende jaren veel oudere, ervaren werknemers uit het arbeidsproces.

Win-win-situatie
Jongeren die te vroeg van school gegaan zijn hebben vaak geen leuke herinneringen aan leren. Vaak zijn ze wel gemotiveerd om te werken, dat levert immers geld op. Flex-2-Match probeert de jongere én zijn of haar werkgever te motiveren tot een werk-/leertraject. Onder werktijd schoolt de jongere zich dan tot een voor deze werkgever perfect geschoolde kracht. Een win-win-situatie: de werkgever krijgt geschoold én loyaal personeel, de jongere behaalt alsnog een startkwalificatie.

75 maatwerktrajecten
Het streven is om 100 werkzoekende en werkende jongeren zonder startkwalificatie in beeld te brengen en bij 75 van deze jongeren te komen tot maatwerktrajecten en inschrijving bij een opleiding. Via een coachingstraject krijgen de jongeren begeleiding bij de overgang van een flexbaan naar een leerbaan. Ook ontwikkelt het bedrijf dat het project uitvoert instrumenten om ondernemers en jongeren te ondersteunen.

Samenwerking met relevante partijen.
Naast het werven en begeleiden van jongeren richt het project zich ook op alle in Amersfoort gevestigde organisaties die zich in (kunnen) zetten voor een sterkere positie van jongeren. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het project gecontinueerd wordt in het reguliere werk van relevante partijen.

Noot voor de redactie,