Politie Amsterdam-Amstelland



Bejaarden smokkelen hasj uit India / Amsterdam (25/02/09)

De Quick Response Unit (QRU) van de Dienst regionale recherche wordt begin december door de Israëlische politie getipt over een drugskoerier in Amsterdam. De rechercheurs verwachten niet een bejaarde man aan te treffen. Deze aanhouding wordt nu pas naar buiten gebracht omdat het onderzoek in Israël nog liep. Afgelopen maand zijn nog negen verdachten aangehouden. In totaal heeft de politie 54 kilo hasj en tien kilo cocaïne aangetroffen.

âOp drie december belde de Israëlische politieâ, vertelt een QRU-medewerker. âZij waren met een internationaal drugsonderzoek bezig en daaruit bleek dat er in een hotel aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam twee mensen met meerdere kiloâs hasj zaten. De Israëliërs wisten zelfs het kamernummer in het hotel.â Omdat het volgens de informatie om meerdere verdachten gaat, vraagt de unit een paar politiemensen van bureau Nieuwezijds Voorburgwal om ondersteuning. In het hotel blijkt dat er inderdaad net iemand in de bewuste kamer heeft ingecheckt. Als de collegaâs bij de hotelkamer aankloppen, wacht ze een verrassing. âTot onze verbazing deed een oude man de deur open. Later bleek het een 70-jarige Zuid-Amerikaan te zijn.â Een korte blik in de kamer bewijst dat ze op de goede plek zijn. Naast de doucheruimte staan twee zware tassen die vol zitten met dichtgetapte pakjes hasj. In totaal gaat het om 32 kilo, de verdovende middelen komen uit India. âDe man reageerde gelaten. Hij liet het allemaal een beetje over zich heen komen. Het was trouwens niet de eerste keer dat hij werd ingezet als smokkelaar. Samen met een â eveneens ouder â familielid had hij het al vaker gedaan.â De man wordt aangehouden.

Douane Mede naar aanleiding van de bekentenissen van de oude smokkelaar, houdt de Israëlische politie afgelopen maand nog negen verdachten aan. Vijf van hen zijn Israëliërs tussen de 25 en de 40 jaar oud. Zij vormen de kern van de groep. De Zuid-Amerikaan die in Amsterdam werd aangehouden, werkte voor hen. In Italië en Peru zijn respectievelijk één en drie koeriers aangehouden, allen rond de 70 jaar oud. Het gaat om zowel mannen als vrouwen. âOnlangs was al in het nieuws dat er vaker oudere mensen bij drugstransporten worden ingezet. Het idee is dat zij minder opvallen bij de douane op de luchthavens. We hebben nu zelf gemerkt dat dit waar is. De man in Amsterdam was tenslotte al ver gekomen en hij had de hasj niet eens goed verstopt.â

In het onderzoek is in totaal 54 kilo hasj en 10 kilo cocaïne gevonden. De hasj kwam uit India en werd naar Amsterdam gesmokkeld. De cocaïne werd vanuit Brazilië naar Londen gebracht.