European Union



Brussel, 25 februari 2009

Concentraties: Commissie geeft Crédit Mutuel toestemming voor overname consumentenkrediet-verstrekker Cofidis

De Europese Commissie heeft de Franse retailbanker en verzekeraar Crédit Mutuel toestemming gegeven voor de overname van de Franse consumentenkredietverstrekker Cofidis. Na toetsing aan de EU-concentratieverordening kwam de Commissie tot de conclusie dat de transactie de daadwerkelijke mededinging binnen de Europese Economische Ruimte (EER) (of een wezenlijk deel daarvan) niet significant zal belemmeren.

Cofidis is gespecialiseerd in het verstrekken van consumentenkrediet in een aantal landen, zoals Frankrijk, België, Portugal en Spanje. Crédit Mutuel is actief in het bankbedrijf, met name op het gebied van retailbanking en verzekeringen, vooral in Frankrijk.

Uit het onderzoek van de Commissie is gebleken dat de voorgenomen transactie de positie van Crédit Mutuel zou versterken op de markt voor consumentenkrediet in Frankrijk en België, de twee enige markten waarop zowel Crédit Mutuel als Cofidis actief zijn. De Commissie kwam evenwel tot de bevinding dat de concurrentie op deze markten daardoor niet bijzonder zou te lijden hebben, omdat de marktaandelen van de fusieonderneming betrekkelijk klein zijn en er op de betrokken markten een aantal concurrenten actief is

De Commissie kon ook uitsluiten dat er zich mededingingsbezwaren zouden voordoen als gevolg van verticale betrekkingen in het verzekeringsbedrijf. Crédit Mutuel is als verzekeringsonderneming in Frankrijk en België actief, terwijl Cofidis zeer marginaal aanwezig is als distributeur van bepaalde verzekeringsproducten, een nevenactiviteit van haar activiteiten op het gebied van consumentenkrediet. Toch zijn de marktaandelen van de beide ondernemingen op deze markten erg klein.

Meer informatie over deze zaak komt beschikbaar onder:

http://ec.europa.eu/competition/mergers/cases/index/m108.html#m_5432