ABVAKABO FNV

Onderhandelingsresultaat cao Defensie: loonstijging van 2,5 procent

Op 24 februari 2009 hebben de Centrales van Overheidspersoneel en de Staatssecretaris van Defensie een onderhandelingsresultaat bereikt over het arbeidsvoorwaardenbeleid voor de periode 1 maart 2009 tot 1 maart 2010. De in het resultaat opgenomen loonstijging van 2,5% is verdeeld in 1% structureel en 1,5% voor het verder verhogen van de eindejaarsuitkering.

Daarnaast zijn er een aantal afspraken gemaakt voor verbetering van de reiskostenvergoeding woon-werkverkeer en een aantal maatregelen genomen om knelpunten op de lossen in bijvoorbeeld de buitenlandtoelage. Tevens zijn er maatregelen opgenomen om het levensfasebeleid meer inhoud en vorm te geven. In het kader van het tegengaan van de graaicultuur is afgesproken dat bij cumulatie van een uitkering in het kader van de UKW en inkomsten uit een baan in de UKW-periode, de Balkenende-norm zal worden toegepast. Bijzonder in de huidige omstandigheden is dat niet allen de achterban van de werknemers een oordeel zal moeten geven over het resultaat, maar gelet op de zorgelijke economische situatie, ook de achterban van de werkgever (het kabinet).

In het kort


* Met ingang van 1 maart 2009 gaan de salarissen met 1% en de eindejaarsuitkering gaat met 1,5% omhoog. De eindjaarsuitkering komt daarmee op 5%. De uitbetaling van de eindejaarsuitkering zal voortaan in november plaatsvinden. In augustus 2009 krijgen de dan in dienst zijnde actief-dienenden (burgers en militairen) en de UKW'ers, FLO'ers en wachtgelders een eenmalige uitkering van 0,35%. Ook reservisten krijgen deze uitkering indien zij in de periode januari 2009 tot en met augustus 2009 feitelijk hebben gediend.

* De franchise woon-werkverkeer openbaar vervoer (en niet per OV bereikbare plaatsen) gaat omlaag met EUR 10,- per maand.
* De rekenregel bij de tegemoetkoming dagelijkse reizen naar niet per OV bereikbare plaatsen wordt gebaseerd op 30 cent per km.
* De begrenzing van maximaal 3 zones bij een gecombineerd NS-abonnement wordt opgeheven.

* Militairen die geen eigen huishouding hebben en die niet inwonend zijn, krijgen vier keer per vier weken recht op een reiskostenvergoeding.

* De inhouding huisvesting voor militairen zonder eigen huishouding gaat omlaag van 5,6% naar 3,6%.

* De kosten van een bezichtigingsreis worden - onder voorwaarden - vergoed.

* De eigen bijdrage onderwijskosten buitenland komt met ingang van schooljaar 2008/2009 te vervallen.

* In de toelage buitenland wordt extra rekening gehouden met het verlies van inkomen van de meeverhuizende partner en met het aanhouden van een woning in Nederland

Tekst volledige akkoord Defensie

In de loop van deze week ontvangen alle leden van ABVAKABO FNV een nieuwsbrief, waarin tevens wordt vermeld op welke wijze de ledenraadpleging plaatsvindt.