Gemeente Eersel


Daling huizenprijzen geen invloed op WOZ-waarden

Eind februari worden er weer nieuwe WOZ beschikkingen die de basis vormen voor de Onroerende Zaak Belasting, het Eigenwoningforfait en de Waterschapsheffing verzonden.

Wat is de invloed van de huidige kredietcrisis en de daling van de huizenprijzen op deze WOZ-waarden?

Is er een relatie tussen kredietcrisis en WOZ-waarden?

De WOZ-waarden die alle eigenaren binnenkort ontvangen, is gebaseerd op het prijsniveau van de peildatum 1 januari 2008. Op dat moment was er nog geen sprake van een kredietcrisis. De waardeontwikkeling van de Nederlandse woningmarkt stond op dat moment nog niet ter discussie,er werd zelfs van een prijsstijging uitgegaan. Deze cijfers worden onderbouwd met marktonderzoeken die door Tog Nederland (een taxatiebureau voor gemeenten) voor gemeenten periodiek worden opgesteld.Per 1 januari 2008 was er geen enkele relatie tussen de kredietcrisis en de WOZ-waarden.

Het antwoord op de eerder gestelde vraag is dus: nee. De huidige kredietcrisis en de daling van de huizenprijzen hebben dus nu geen invloed op de WOZ-waarden.

Het is niet uit te sluiten dat de kredietcrisis door burgers wordt aangegrepen om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarden van de peildatum
1 januari 2008. Veelal zal op voorhand beoordeeld kunnen worden dat het bezwaarschrift op grond hiervan ongegrond zal worden verklaard.