---
PERSBERICHT
Nummer: 008 HZ
Datum: 24 februari 2009
Eerste uitvoeringsprogramma bij beleidskader jeugdzorg gereed
Fryslân wil jeugdzorg simpeler, sneller en effectiever
Provincie Fryslân gaat in 2009 voor snellere ketens, effectievere zorgverlening en minder bureaucratie in de jeugdzorg. Dat staat te lezen in het uitvoeringsprogramma jeugdzorg 2009, het eerste uitvoeringsprogramma bij het beleidskader jeugdzorg dat Provinciale Staten op 17 december hebben vastgesteld. In het uitvoeringsprogramma staan 30 actiepunten om die doelen te bereiken.
De actiepunten zijn onder te brengen in vier hoofddoelen: de invoering van het centrum voor jeugd en gezin, snellere ketens, zorg die werkt en minder bureaucratie. Die hoofddoelen zijn allen gericht op twee speerpunten: de cliënt heeft zo weinig mogelijk last van de zorg en de zorg is zo eenvoudig mogelijk en resultaatgericht georganiseerd. Behalve dat wil de provincie in 2009 een nieuwe financieringssystematiek voor de jeugdzorg realiseren, omdat de oude doeluitkering die ze vanouds van het rijk ontving, niet meer toereikend is. Oorzaak daarvan is het ontbreken van een loon- en prijscompensatie maar vooral ook een sterk stijgende structurele vraag naar jeugdzorg.
De actiepunten die in het uitvoeringsprogramma staan, variëren van het komen tot vaste afspraken met en tussen partijen, de ontwikkeling van instrumenten, uitvoering van pilots en experimenten en het doen van onderzoek. Zo worden afspraken gemaakt tussen gemeenten en Bureau Jeugdzorg Friesland over hun inzet voor de ontwikkeling van een centrum jeugd en gezin, komt er een doorontwikkeld instrument om de behoefte aan jeugdzorg in beeld te brengen, wordt er een pilot gestart om te komen tot een integrale aanpak van indicatiestelling en wordt onderzoek gedaan naar de doeltreffendheid van de provinciaal gefinancierde jeugdzorg.
Voor gedeputeerde Tineke Schokker is jeugdzorg een belangrijk onderwerp. In het Coalitieakkoord stelt het college van Gedeputeerde Staten dat "Jeugdigen in Fryslân in een goede en veilige leef- en leeromgeving op moeten kunnen groeien tot sociale en zelfredzame burgers". Schokker is van mening dat de jeugdzorg in Fryslân goed is georganiseerd en dat de verschillende jeugdzorgpartijen op een goede en constructieve wijze samenwerken. "De afgelopen vier jaar hebben we in Fryslân de jeugdzorg flink geprofessionaliseerd", zo zegt de gedeputeerde. "Daar gaan we de komende jaren mee door, samen met de Friese gemeenten. Want het gaat tenslotte om één ding: kinderen en jongeren die (jeugd)zorg nodig hebben, moeten ook de beste zorg kunnen krijgen."
Provincie Friesland