Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 042 / MtW
Datum: 25 februari 2009

Nuon maakt keuze partner bekend
Reactie provincie Fryslân

De provincie Fryslân heeft kennis genomen van de keuze van het voorstel van Nuon om de krachten te bundelen met het Zweedse energiebedrijf Vattenfall. De samenwerking met Vattenfall, dat een bod op Nuon heeft uitgebracht ter waarde van E 10,3 miljard, levert een impuls op om in 2050 klimaatneutraal energie te produceren.

Medio juni wil Nuon weten of de aandeelhouders, onder wie de provincie Fryslân, instemt met de partnerkeuze. Het is aan Provinciale Staten om daar over te beslissen. Gedeputeerde Galema: "We zullen het voorstel uitgebreid bestuderen en met Provinciale Staten bespreken." De verkoop levert de provincie Fryslân E 1,3 miljard op.

Gedeputeerde Galema (economie) reageert positief op de keuze van Nuon. "Als ik denk aan de duurzaamheidsagenda van het nieuwe bedrijf dat hierdoor ontstaat, aan de leveringszekerheid voor consumenten, de geboden prijs en het behoud van werkgelegenheid, dan denk ik dat Vattenfall een goede keuze is."

Onderdeel van de transactie is de oprichting van een onafhankelijke stichting, die toeziet op de naleving van de afspraken tussen Nuon en Vattenfall over zaken als werkgelegenheid, investeren in groene energie, het borgen van de leveringszekerheid en behoud van het merk Nuon. De stichting bestaat uit drie leden, waarvan één wordt benoemd door de aandeelhouders van Nuon, één door Vattenfall en een onafhankelijke voorzitter die gezamenlijk zal worden voorgedragen.

De aandeelhouders van Nuon hechten aan een geleidelijk privatiseringsproces van het productie- en leveringsbedrijf Nuon. Dit betekent dat zij hun aandelen niet in één keer verkopen, maar in vier fases. In eerste instantie verkrijgt Vattenfall 49% van de aandelen. De keuze van Nuon voor een strategische samenwerking met een partner is een logisch gevolg van het eerdere besluit in het jaar 2000 van de provincie Fryslân om de aandelen Nuon te verkopen. Fryslân blijft wel aandeelhouder van het netwerkbedrijf van Nuon, dat onder de naam Alliander verder gaat. Alliander maakt geen deel uit van de transactie.

Bij verkoop van de aandelen valt het Nuon-dividend weg dat de provincie Fryslân altijd in de eigen begroting verwerkte. Uitgangspunt van het College van Gedeputeerde Staten is om het verkregen kapitaal als goed rentmeester zodanig te beheren, dat de hoofdsom intact blijft en het rendement daarop kan worden geïnvesteerd in de Friese samenleving.

Voor vragen over dit onderwerp kunt u ook terecht op onze website www.fryslân.nl


---- --