Indonesië: 200ste 'post-tsunami' school klaar

24 februari 2009, Aceh - In Aceh op het Indonesische eiland Sumatra is weer een aardbevingsbestendige school klaar. Hier, en op het nabijgelegen eiland Nias, zijn met hulp van Unicef in totaal tweehonderd nieuwe 'post-tsunami' scholen verrezen.

De scholen vervangen de gebouwen die in 2004 in Aceh en op Nias door de tsunami zijn verwoest. De tweehonderdste, met de naam SDN 34, is met 22 klaslokalen ook nog eens de grootste van allemaal. De lokalen zijn groot, licht en goed geventileerd en de school is verder voorzien van aparte wc's voor jongens en meisjes, een lerarenkamer, een activiteitenruimte, een bibliotheek en een groot sportveld. Elk lokaal heeft heeft twee uitgangen en de trappen van het gebouw zijn breed, zodat in geval van nood leraren en leerlingen veilig weg kunnen komen. Deze en alle andere nieuwe scholen zijn bovendien beter bestand tegen aardbevingen dan de oude schoolgebouwen.

Unicef heeft de bouw van school SDN 34 en de andere scholen gefinancierd, de bouwactiviteiten zelf zijn uitgevoerd door een VN-partnerorganisatie. In Aceh en Nias komen er nog eens 146 scholen bij; Unicef wil dat alle nieuwe schoolgebouwen aan het eind van dit jaar klaar zijn.

De onderwijzers en leerlingen van school SDN 34 zijn blij. "We zullen altijd goed voor dit gebouw zorgen. Dat beloven we," zei Saiful, leerling uit groep 6, tijdens de openingsceremonie.